Trudnici otkazala pluća

Ljekari na UKC Srpske spasili trudnicu, na svijet donijela blizance

  • 04.07.2023. 13:57

Ljekari Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske spasili su trudnicu kojoj su u 25. nedjelji trudnoće otkazala pluća, a ona je na svijet donijela blizance, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.

"Zahvaljajući multidisciplinarnom pristupu, stručnosti i vještinama naših medicinskih profesionalaca, te opremljenosti naše ustanove spašena su tri života u UKC Republike Srpske. Riječ je o trudnici koja je upješno oporavljena od teškog otkazivanja pluća, te je na svijet u 32. nedjelji trudnoće donijela blizance", saopšteno je iz UKC Republike Srpske.

Dodaju da su trudnici u 25. nedjelji trudnoće otkazala pluća, te da je hitno zbrinuta u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane.

"U životu je bila održavana zahvaljujući mehaničkoj ventilaciji, nakon čega je zbog kompleksnosti njenog opšteg stanja priključena na VV ECMO aparat ( venovenska ekstrakorporalna membranska oksigenacija) – "vještačka pluća". Važno je naglasiti da su u medicinskoj literaturi izuzetno rijetko opisani ovakvi slučajevi", navode u saopštenju.

Dodaju da je nakon 14 dana liječenja u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane i potpunog oporavka trudnice, liječenje i briga o njoj su nastavljeni u Klinici za ginekologiju i akušerstvo.

"Zahvaljujući našim ginekolozima na svijet su uspješno došle dvije prijevremeno rođene bebe o kojima su nastavili da brinu naši pedijatri intenzivisti i pedijatri neonatalozi", stoji u saopštenju.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм