Ljepote opštine Petrovac-Drinić

  • 18.12.2020. 12:45

Opština Petrovac nalazi se u zapadnom dijelu Republike Srpske. Teritorija opštine prostire se na površini od 136,48 km2. Sjedište opštine nalazi se u Driniću, a opštini pripadaju i dijelovi mjesta Bunara i Podsrnetica. Nadmorksa visina kreće se od 430m do 1962m, što je ujedno i najviši vrh planine Klekovača. Najveći dio opštine zauzima Prašuma Lom, očuvani prirodni rezervat zaštićen najvišom kategorijom zaštite Ia.1 Zbog svog položaja, nadmorske visine, bogatstva šume, ali i svježeg vazduha, Petrovac-Drinić s pravom nosi epitet vazdušne banje.

Lovačka kuća "Veliko Vrelo"

Lovačka kuća pripada teritoriji opštine Petrovac. Smještena je u ambijentu šuma vitkih bijelih borova, udaljena je 5 kilometara od centra Drinića. Nalazi se na nadmorskoj visini od 950 metara. Restoran sa svojom dugom tradicijom ima domaćinski i porodični ugođaj, pravo je mjesto za uživanje i odmor sa pogledom na prirodni ambijent.

Pogodan je za obilježavanje svih važnih događaja kao što su vjenčanja, krštenja, rođendani, mature i ostale svečanosti. Lovačka kuća raspolaže smještajnim kapacitetima. Iznad restorana nalazi se osam soba, od toga sedam dvokrevetnih i jedna trokrevetna. Pored lovačke kuće nalaze se dva bungalova, smještajni kapacitet svakoga je 9 ležajeva. U kompleksu lovačke kuće nalazi se asfaltirano igralište. Označena je trim staza za pješake i bicikliste, a u ponudi su dva brdska bicikla.

Brošuru na srpskom i engleskom jeziku možete preuzeti OVDJE.

Lovišta

Na područiju opštine Petrovac-Drinić nalaze se dva lovišta, lovište "Lom" i lovište "Drinić".

Lovište "Drinić" je od strane Vlade Republike Srpske ustanovljeno 05.10.2015. godine, kao sportsko-rekreaciono lovište. Ukupna površina lovišta je 6.766 hektara. Lovište "Lom" takođe je osnovano 2015. godine, prostire se na površini od 8022 hektara. Ova dva lovišta prostiru se na nadmorskoj visini između 430 i 970 m.n.m. Osnovne vrste divljači koje su zastupljene su: srna, divlja svinja, vuk, medvjed i veliki tetrijeb.

Prašuma "Lom"

O prašumi

Prašumski rezervat Lom, površine 297,8 hektara nalazi se na nadmorskoj visini od 1250-1522m. U prašumi je pronađeno ukupno 463 biljne vrste: 74 vrsta gljive, 37 vrsta lišajeva, 96 vrsta mahovina i 256 vrsta vaskularnih biljaka. Dendrofloru rezervata Lom sačinjava 25 vrsta lišćarskog drveća, 2 vrste četinarskog drveća i 17 vrsta lišćarskih grmova.

Razlika između poljoprivredne šume i prašume

U poljoprivrednoj šumi vrši se oznaka, sječa, izvoz i prodaja drveća dok je prašuma sušta suprotnost, svijet za sebe, potpuno je zaštićena. Zabranjen je bilo kakav nelegalni vid boravka u njoj. U prašumi se može boraviti samo pod nadzorom šumskog gazdinstva i odobrenog vodiča. Sve što je u vidu prirode polomljeno, srušeno ostaje u prašumi da prirodno truli, ne smije se koristiti.

Prašuma Lom je zapažena još davne 1905. godine od strane Austrougara koji su tada ovde živjeli i radili. Želeli su da zaštite prašumu, kao i širi dio oko nje, prema planini Klekovači. Od tada do 1956. nije bilo značajnih promjena dok zemaljski muzej u Sarajevu, institut, nije definitivno zaštitio ovu prašumu kao trajno nedirnutu površinu u kojoj se ne smije ništa raditi. Zaštićena je od bilo kakvog uticaja čovjeka.

Zanimljivosti

U prašumi se nalaze dva oskudna vrela, Đulin bunar i lomsko vrelo koji su lokalnog, sezonskog karaktera, u zavisnosti od količine padavina. Zanimljivo je što se ovdje snijegovi zadržavaju do jula mjeseca, na nekim mjestima čak i duže, do septembra. Ako se desi da novi snijeg padne dešava se da na nekim mestima bude snijega tokom cijele godine.

Životinje

Većina životinja ne menja mesto boravka dok neke životinjske vrste migriraju kroz prašumu i uglavnom se nalaze u lovištu koje je okružuje. Od životinjskih vrsta koje su zaštićene i imaju stalno mesto boravka u prašumi može se izdvojiti ris, medved, srneća divljač itd. Od sitnih divljači u prašumi se može naći jastreb, orao, sova, soko, kuna zlatica itd.

Šumske vrste

Što se tiće šumskih vrsta, u prašumi dominira šuma bukve, jele i smrče koja je najznačajnija i na kojoj je vršeno najviše istraživanja. Osim ove šume postoje i šume bukve, aceri fagetum i abie tipicetum. Današnja istraživanja pokazuju da nema svježih tragova bilo kakvog narušavanja prašume od strane čovjeka niti čeka drugog. Prašuma Lom jedan je, jedinstveni ekosistem prirode, gde ona pokazuje svu svoju moć. Takođe, u ovoj prašumi se nalazi jela koja je najdeblja u celoj Bosni i Hercegovini. Jela je srušena zbog uticaja jake zime i napada gljive na koren stabla ali je i kao izvađena, najdeblja na ovim prostorima. Još uvek nije određeno koliko je jela stara ali se planira bušenje stabla i određivanje njene starosti. Smatra se jednim od najstarijih stabala u prašumi Lom. Prečnik jele je 1m i 75cm. Takođe, u prašumi se nalazi i najviša jela u Bosni i Hercegovini. Visoka je 55m.

Grupa profesora napisala je knjigu "Flora prašume Lom". Značajna je i koristi se pri obilasku prašume sa đacima, studentima i profesorima koji dolaze izvan naše zemlje.

Prašuma je iskonski, nenarušen, prirodni ekosistem koji se razvija po svojim specifičnim zakonitostima koje još nisu potpuno izučene. Zbog toga su istraživanja u prašumskim sastojinama od velikog značaja za fundamentalnu nauku i za primenu u praktičnim disciplinama šumarstva.

Runolist

Runolist (Leontopodium nivale ssp. alpinum) je jedan od najprepoznatijih evropskih planinskih biljki. Budući da je ova biljka vrlo rijetka zaštićena je u cijeloj Evropi. Runolist je biljka trajnica koja se razmnožava sjemenom, ali se obnavlja i iz korjena. Raste u busenima na nepristupačnim planinskim liticama. Ova rijetka biljka čini posebnu i nesvakidašnju atrakciju planine Klekovače a samim tim i naše opštine. Zbog toga cvijet Runolista zauzima značajno mjesto na grbu opštine Petrovac - Drinić.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.