Oživljavanje rudnika

Ljubija: vrijeme je za nove uspomene

  • Извор: АТВ
  • 17.05.2022. 19:23

Čuo je i Danijel Bilbija da se u Banja Luci potpisuju ugovori o oživljavanju rudnika Ljubija. Pomalo je skeptičan, kaže ne bi bio prvi put da su stavljeni potpisi i da se ništa nije desilo.

Ako ovaj put stvar uspije, kaže da očekuje više mušterija u roštiljnici u kojoj radi, sakrivenoj u hladu lipa i jela kod rudničke kapije. Nema mnogo izbora za zaraditi ali pokretanjem rudnika, kaže Danijel, stvari bi mogle da se promijene na bolje. 

"Kako se živi danas u Ljubiji? Pa slabo, preživljavanje. Pola momaka mojih godina, svi rade u šumi. Svake godine isto, iduće godine otvaranje, i to ostane na tome. Ovi hoće prodati, ovi ne daju. Roštiljnica dobro radi, kad bi se otvorio rudnik, bilo bi još bolje", kaže Danijel Bilbija, konobar u roštiljnici.

Ljubije iz najboljih dana sa sjetom se prisjeća Mile Inđić. Radni vijek je proveo u rudniku Ljubija, penzionerske dane troši u varošici. Volio bi da rudnik ponovo oživi, zbog mladih i stare slave. 

"Bilo je to za ovo vrijeme, kao san. Bilo je odlično, bili smo zapsoleni, bili smo zadovoljni i sa platom i sa svim, primanjima, imali smo i dodatnih beneficija", kaže Mile Indđić, rudar u penziji. 

Nekada opština u punom sjaju, Ljubija je danas oronula rudarska varošica.  Zbog ljudi koji u njoj žive, i firmi koje tu posluju održava se osnovno. Optimisiti su da će se više ulagati i obnavljati. 

"Bili smo mi optimisti da će to ipak da krene. I evo dočekali smo. Počeli smo polako da vraćamo da  gradimo nešto. U proteklih nekoliko mjeseci smo asfaltirali ovu jednu ulicu. Sanirali smo djecije igralište, radimo na tom da mali stadion renoviramo i da ga dovedemo u prvobitno stanje. IpaK korak po korak, vjerujem da će za godinu-dvije dosta toga da se oporavi u Ljubiji", kaže Goran Praštalo, predsjednik mjesne zajednice Ljubija.

Od stare slave i sjećanja se ne živi, kažu stanovnici Ljubije. To da im je pjevao Lučano Pavaroti i šah s njima igrao Bobi Fišer, je kažu, prošlo vrijeme i lijepo sjećanje. Vrijeme je da se prave nove uspomene. 

Kroz kapiju rudnika Ljubija ovih dana već uveliko prolaze radne mašine, a mještani se nadaju da će upravo korz ovu kapiju za nekoliko sedmica prolaziti i autobusi sa radnicima, jer bi sa povratkom radnika na ljubijski rudnik se vratio i životu u ovu malu varošicu.