Skupština akcionara dala zeleno svjetlo

Donesena odluka o dokapitalizaciji RŽR "Ljubija"

  • Извор: АТВ
  • 10.08.2022. 19:10

Skupština akcionara dala je zeleno svjetlo za dokapitalizaciju Rudnika željezne rude "Ljubija". RŽR je emitovao akcije u vrijednosti od 50,7 miliona KM, čime je njegov kapital povećan na 101,4 miliona KM.

Emisija akcija upućena je investitoru, Američko-kanadskoj korporaciji, koja je dužna da novac uplati na poseban račun Rudnika. 

"Razgovarali smo i sa budućim dokapitalizatorom, i Vladom, dakle, država sadašnji većinski vlasnik zadržava svoj paket akcija od 40 odsto, dakle, nije to baš tako kao što se ovih dana govorilo ili kako se igra. Sav taj proces će biti usmjeren u osnovnu rudarsku djelatost, a to je proizvodnja željezne rude", kaže Stanko Vujković, direktor Rudnika željezne rude "Ljubija" Prijedor.

Ovo su jako važne odluke ne samo za kompaniju već i sadašnjeg većinskog vlasnika i zajednicu, kaže Vujković. Podsjeća na osnovni ugovor RŽR-a sa Mitalom i kaže da će novi investitor sjesti s njima i predstaviti svoje projekte s ciljem proširenja rudarske djelatnosti. Vlada Srpske je dva puta pokušala da proda svoj većinski paket akcija ali je problem bio pronaći strateškog partnera. Dokapitalizacija je priča protiv koje lokalna zajednica nema ništa, međutim, zemljište i objekti koje koristi RŽR "Ljubija" treba da se izuzmu iz tog procesa, kaže za ATV gradonačelnik Prijedora. Upravna zgrada ili pogon da, ali sve ostalo ne može da budu dio tog procesa, kažu i u Pravobranilaštvu. Za Slobodana Javora stvar je jasna. 

"Izrazili smo želju da pojedina preduzeća, ustanove, na kojima se vodi RŽR, oni su dobili to zemljište nekada davno na korišćenje, i mi smo izrazili želju da sve to što je dato njima na raspolaganje da pripadne lokalnoj zajednici. To je bila tema prethodnih dana, smatramo da je dobra odluka da se dokapitalizuje RŽR, da pokrenemo rudarstvo u našem gradu ponovo, da oživimo Rudnik Ljubija, samim tim da ljudi dobiju posao i smatramo da je dobra odluka s tim što želimo da se zemljište koje je dato na raspolaganje RŽR-u izuzme iz ove dokapitalizacije", kaže gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor.

Mali akcionari su protiv ove priče. Oni smatraju da je država trebalo da pokrene proizvodnju. Iz RŽR-a im odgovaraju da nemaju razloga za nezadovoljstvo. Ljubijska rudišta će se, konačno, pokrenuti.