Источно Ново Сарајево

"Мали баштован" учи дјецу о значају производње здраве хране

  • Извор: АТВ
  • 04.05.2024. 19:43

Током васкршњег поста, дјеца из О.Ш. "Свети Сава“ у Источном Сарајеву, научили су још једну важну лекцију. Однос према природи је од великог значаја, али и однос према домаћој исхрани.

"Сви људи газећи траву, возећи аутомобиле, аутобусе и слично, загађују све биљке. Е ми Мали баштовани, истраживачи трудимо се да природи што више помогнемо и да те биљке што више расту. Волим да садим биљке зато што имам додира са земљом, а у земљи је и бактерија среће, која ће помоћи мом организму", говори нам Мила Крстић.

"Волим биљке, не волим да их људи загађују и хоћу што више времена да проведем вани, а не на дигиталним уређајима", каже десетогодишња Теодора Велетић.

О.Ш. "Свети Сава“ има и своју башту у којој, кроз пројекат "Мали баштовани“,  ученици, као и друга заинтересована дјеца, могу примијенити сва стечена знања кроз њихово школовање, али и научити многе занимљиве ствари.

"Имамо баштицу у дворишту О.Ш. Свети Сава у којој сијемо, садимо, узгајамо воће и поврће, љековито биље, учимо о природи, о процесима у природи, о домаћинству", објашњава Бојана Крстић, предсједник удружења "Мали истраживачи".

"Ово је простор, из нас, у школи гдје можемо све оно што дјеца уче теоретски кроз предмете Моја околина, Природа и друштво, да све то стечено знање могу овдје практично примијенити и у овом простору“, рекла је Жељка Топалић, директор О.Ш. "Свети Сава" Источно Ново Сарајево.

У оквиру пројекта "Мали баштован“ организована је радионица баштованства за дјецу узраста од три до десет година, дјецу млађег узраста у пратњу родитеља, као и старију дјецу која желе научити о значају производње здраве хране. Пројекат  је пробудио велико интересовање код дјеце, али и код њихових родитеља, наводи координатор пројекта Петар Николић.

"Циљ нам је да их научимо гдје то храна расте и на који начин се храна узгаја,  да и њима, али и њиховим родитељима покажемо који је значај домаће производње и здраве хране и да је то ипак један стратешки производ битан за нашу земљу", истакао је Николић.

Пројекат "Мали баштован“ је покренут прије три године у Бањалуци, а подржало га Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)