Teslić

Manastir Liplje krije zanimljivu tajnu: Vaskršnja jaja koja je donio vladika Jefrem 80-ih i dalje se čuvaju

  • Извор: АТВ
  • 30.04.2022. 20:14

Vaskršnja jaja još iz 80-tih godina čuvaju se u teslićkom manastiru Liplje. Tih godina gradio se manastirski konak. A, vaskršnja jaja je, u jedan od prvih izgrađenih salona, donio vladika Jefrem. Iako su prošle decenije, vaskršnja jaja su se do danas sačuvala.

"Neobična pojava. Rijetkost je da neko čuva tako staro jaje. Vladika je to iz Banjaluke donio, sestre iz Gomionice su to radile. On je ovdje donio kada dođe nekad u posjetu i boravi u salonu da ga sve podsjeća na vaskrsenje Hristovo", kaže jerođakon Nikanor, sabrat manastira Liplje.

Sve koji krenu put manastira Liplje tamo dočekaju oni koji žive uz, i u svetinji. Njihov dan satkan je od molitvi. Bdiju nad manastirom koji već osam vijekova, bez ijednog rasturanja kamena, nepomično stoji.  Iza zidina manastira, pričaju vjernici, sve se zaboravlja.

Narod koji živi na samo nekoliko stotina metara od manastira je ponosan. Kažu, srećni su kada kroz selo prođu vjernici na putu do manastira. Voljeli bi da ih je i više. 

"Baš nam drago, dođu, pitaju, kažemo im. Jedino malo je problem što tu dva tri kilometra puta nikad napraviti", kaže Rajko Banić, mještanin Gornjeg Liplja. 

U dane najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa iz manastira Liplje još jednom stižu poruke mira i sabornosti pravoslavnog naroda sa željom da čine dobra djela. A oni koji istinski traže put do unutrašnjeg mira zasigurno će krenuti i put Liplja koje se nalazi 25 kilometara zapadno od Teslića.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм