Tradicija

Brojna krštenja u manastiru Liplje: Nikolići iz generacije u generaciju svi kršteni ovdje

  • Извор: АТВ
  • 09.06.2023. 19:30

Nikolići su, iz generacije u generaciju, svi kršteni u manastiru Liplje. I Nebojša je nastavio porodičnu tradiciju. Iako je iz Teslića odselio u Banjaluku, korijene nije zaboravio. U vjekovnom bastionu pravoslavlja krstio je svoju djecu.

“Krstili smo dvije kćerke. Jelenu i Milicu. Jedna ima jednu, druga četiri godine. Odlučili smo se za manastir Liplje zato što je ovo posebno mjesto u našim srcima i tradiciji. Naši djedovi i babe i roditelji i mene i sestru ovdje krstili”, kaže ponosni otac Nebojša Nikolić.

U Liplje je iz Banjaluke stigao i kum djevojčica. Od ovog trenutka je duhovni roditelj Milice i Jelene. Velika je to čast, ali i odgovornost. 

“Ne samo svojim kumicama, nego svoj djeci, želim da ih kroz život vode iskrene prave porodične vrijednosti, da poštuju tradiciju i našu duhovnost. Jer samo u tradiciji i duhovnosti možemo naći putokaze za budućnost”, rekao je kum djevojčica Igor Cimeša.

Novak silni! Đoković savladao Alkaraza i plasirao se u finale Rolan Garosa

Novak silni! Đoković savladao Alkaraza i plasirao se u finale Rolan Garosa

A u ovim teškim i izazovnim vremenima, veoma je važno vaspitavati djecu u duhu pravoslavlja. Poruka je to svim roditeljima iz manasitra Liplje.

“Savjet, po mom, treba nad djecom vršiti nadzor, treba sa djecom razgovarati i treba živjeti hrišćanski. To djeca sve upijaju. Djeca su kao sunđeri. Oni sve upijaju i gledaju šta roditelji rade i tako i oni žele i hoće da obnašaju svoje roditelje”, kaže iguman Teofan.

Zbog toga pred roditeljima mora biti jasan i kristalno čist put. Tim putem krož život će koračati i njihova djeca. U Liplju se nadaju da će ti putevi porodice zadržati na ognjištima, a ne van granica Srpske.

Krštenja i vjenčanja u ovoj vjekovnoj svetinji posljednjih godini je sve manje. Tako kažu u manastiru Liplje. Oni ovdje duboko vjeruju i nadaju se da će se ta slika promijeniti u godinama koje dolaze.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.