Važna preventivna vakcinacija

Manja zainteresovanost građana za vakcinaciju nego ranije

  • Извор: АТВ
  • 27.04.2022. 15:21

Preventivna vakcinacija predstavlja osnovni vid sprečavanja bilo kakvog oboljenja. Međutim, po riječima stručnjaka, u društvu se pojavio trend sve manjeg odaziva građana radi primanja vakcine.

Povodom evropske sedmice imunizacije, Institut za javno zdravstvo zajedno sa Ministarstvom zdravlja ali i Svjetskom zdravstvenom organizacijom željeli su skrenuti pažnju na važnost primanja vakcina.

Epidemiolog dr Jela Aćimović iz Instituta rekla da je veoma bitno da se građani redovno vakcinišu još od malih nogu.

„Želimo da podignemo svijet o značaju ove javne zdravstvene mjere. Kao što smo vidjeli kada smo imali pandemiju, najkonkretnija i najbolja mjera koju imamo da bi zaštitili zdravlje ljudi je vakcina. Mi djecu od malih nogu vakcinišemo protiv 10 različitih zaraznih bolesti, koje nekako predstavljaju najveću opasnost za njih i jako je bitno da se ona održi i da se zdravlje naših najmanjih stanovnika zaštiti“, navodi Aćimović.

Dodaje da je u Srpskoj evidentan pad broja roditelja koji dovode svoju djecu da se vakcinišu, prvenstveno misleći na MMR vakcinu.

„Podaci kojim rukovodimo pokazuju da se ove godine na vakcinaciju odazvalo oko 70 odsto mališana, što opet nije dovoljno jer bi ta stopa trebala da bude iznad 95 odsto“, navodi Aćimović.

Istog mišljenja je dr Mirela Kasabašić, pomoćnik direktora Doma zdravlja Banja Luka koja kaže da je imunizacija zapravo javno dobro, te da to treba tako i posmatrati.

„To je efikasna, sveobuhvatna mjera prevencije protiv zaraznih bolesti i mi se svi trudimo da održimo proces u velikom procentu. Za to su zaslužni medicinski radnici ali i društveno odgovorni građani koji dovode svoj djecu, kada je riječ o redovnom kalendaru“, rekla je Kasabašić.

Potvrdila je podatke od Instituta te navela da je i u Domu zdravlja Banja Luka najveći pad evidentan kod primanja MMR vakcine.

Ističe da se vakcinacija u njihovoj zdravstvenoj ustanovi ona kreće oko 50 odsto, što je izuzezno malo, a dodaje da je najveći krivac za to širenje velikog broja dezinformacija koje kruže putem društvenih mreža ali drugih vidova komunikacija.

„Dosta se roditelji bave google teorijama, te uopšte raznoraznim teorijama antivakserske propagande zato i kažem i pozivam da svi oni koji imaju neke nedoumice dođu kod zdravstvenih profesionalaca gdje ćemo im mi pomoći da razriješe te dileme“, kaže Kasabašić.

O važnosti vakcinacije, pričao je i Ervin Koreman, specijalni predstavnik kancelacije Svjetske zdravstvene organizacije.

„Veoma je važno da građani znaju koliko je bitna vakcinacija. Mi iz zdravstvene organizacije težimo ka tome da održimo veliki broj građana zdravim ,te da pokažemo koliko je briga o zdravlju bitna. Ja sam među prvima primio prvu, te drugi ali buster dozu kada je u pitanju korona, vakcinisao sam se i protiv hepatitisa te svih ostalih potencijalnih oboljenja, što je jasan znak koliko je to važno“, tvrdi Koreman.

Тагови: