Dan pobjede

Marš "Besmrtnog puka" u Banjaluci i Trebinju

  • Извор: СРНА
  • 09.05.2023. 08:14

U Banjaluci će danas, u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, biti obilježen 9. maj - Dan pobjede nad fašizmom.

Obilježavanju će prisustvovati predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić.

Programom je predviđeno od 10.30 do 11.00 časova formiranje kolone u Parku "Petar Kočić", a u 11.00 časova marš "Besmrtnog puka" sa Trga Krajine do Trga palih boraca, najavljeno je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Srpske.

U 11.15 časova biće položeni vijenci i cvijeće na Spomenik žrtvama fašizma na Trgu palih boraca, dok je za 11.30 časova predviđeno obraćanje zvaničnika i umjetnički program.

Obilježavanje ovog istorijskog događaja biće održano u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Obilježavanje i u Trebinju

Marš "Besmrtnog puka" povodom obiljavanja Dana pobjede nad fašizmom biće održan i u Trebinju.

Okupljanje je predviđeno ispred spomenika Luki Vukaloviću, kod hotela "Leotar" od 17.45 do 18.00 časova, najavljeno je iz gradskog Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu.

Kolona će se kretati Obalom Luke Vukalovića, preko mosta Ive Andrića, do spomenika braniocima kod Spomen-sobe gdje je predviđeno zaustavljanje i odavanje počasti.

Potom će nastaviti kretanje između spomenika Petru Petroviću Drugom NJegošu i Jovanu Dučiću do spomenika Oslobodiocima Trebinja u Prvom svjetskom ratu, zatim kroz gradski park do spomenika borcima poginulim u Drugom svjetskom ratu.

Po završetku marša prisutnima će se obratiti zamjenik gradonačelnika Trebinja Dražen Bošković.

Iz ovog odjeljenja pozivaju građane Trebinja da im se pridruže i svojim učešćem uveličaju šetnju "Besmrtnog puka".

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se 9. maja u znak sjećanja na taj datum 1945. godine kada je stupila na snagu bezuslovna kapitulacija nacističke Njemačke, čime je završen Drugi svjetski rat u Evropi.

Drugi svjetski rat bio je u istoriji čovječanstva najmasovniji i po broju ljudskih žrtava najstravičniji sukob u kojem je poginulo oko 60 miliona ljudi.

Srpski narod na prostoru bivše Jugoslavije dao je najveću žrtvu i doprinos u slamanju fašizma.

Sovjetski Savez dao je najveću žrtvu i doprinos u slamanju fašizma sa 22 do 26 miliona ljudi, dok je bivša Jugoslavija, koja je tada i kroz istoriju bila na strani saveznika, imala najveće gubitke koji se, prema državnoj komisiji bivše SFRJ, procjenjuju na 1,7 miliona ljudi.

Pratite nas i putem Vibera