Svečanost u Banjaluci

Mašinski fakultet obilježio 47. godina rada

  • 16.11.2018. 12:33

Na Mašinskom fakultetu Banjaluci obilježena je 47. godišnjica od formiranja ove visokoškolske ustanove.

Dekan Mašinskog fakulteta u Banjaluci Darko Knežević rekao je na svečanosti da studenti koji završe ovu visokoškolsku ustanovu nemaju problem sa pronalaženjem posla kod nas i u inostranstvu i da bi ovdašnja privreda već sada mogla da zaposli nekoliko desetina mašinskih inženjera. 

"Ali njih nema jer još nisu završili studije. Takođe, primanja u mašinskoj indstriji su daleko veća nego u brojnim oblastima privrede, što bi trebalo da privuče mlade da upišu ovaj fakultet", rekao je Knežević na svečanosti. 

Mašinski fakultet je tokom 47 godina iznjedrio više od dvije hiljade diplomiranih inženjera.

Knežvić kaže da ovaj fakultet ima 45 nastavnika i saradnika, da je uspješno realizovano više domaćih i međunarodnih naučnoistraživačkih i stručnih projekata, te da je mnogo urađeno na opremanju fakulteta. 

Na svečanosti je istaknuto  da su Centar za podršku privredi i Laboratorija za licenciranje dva najznačajnija projekta Mašinskog fakulteta u ovoj godini.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin je naveo da je Mašinski fakultet značajna članica Univerziteta koja uspješno sarađuje sa privrednim sektorom u Banjaluci, Republici Srpskoj i šire. 

"Putem centara za podršku privredi i za akreditovane laboratorije, Fakultet uspješno pomaže privredi kroz dokvalifikaciju svojih studenata i prekvalifikaciju odgovarajućih drugih zanimanja, kao i u obavljanju visokostručnih poslova u privredi i kompanijama", rekao je Gajanin. 

Na svečanosti Mašinskog fakulteta su, između ostalog, dodijeljene nagrade najboljim studentima prvog i drugog ciklusa studija i studentima za postignute odlične rezultate na 58. "Mašinijadi 2018". 
 

Gosti na svečanosti su bili dekani mašinskih fakulteta iz regiona, rektor Univerziteta u Banjoj Luci Radoslav Gajanin, predstavnici Privredne komore Republike Srpske i mininistarstva prosvjete, diplomirani studenti i njihove kolege, predstavnici međunarodnih agencija, studenti i brojne zvanice iz naučnog, privrednog i javnog života Banjaluke, Srpske i regiona.