Sokolac

Miholjske zadušnice obilježene na spomen-groblju "Mali Zejtinlik"

 • Извор: СРНА
 • 08.10.2022. 15:59

Veliki broj građana posjetio je danas, povodom Miholjskih zadušnica, Vojničko spomen-groblje "Mali Zejtinlik" na Sokocu, gdje je sahranjeno skoro 1.000 srpskih boraca.

Protojerej stavrofor Miroslav Vujičić rekao je Srni da je jutros služena sveta liturgija za upokojene u Crkvi Svetih otaca Prvog vaseljenskog sabora u Ćavarinama, a nakon toga i parastos poginulim srpskim borcima.

Vito Zolotić je sa majkom, sestrom i suprugom danas je "Malom Zejtinliku" obišao grob njegovog brata Obrada, koji je u trenutku pogibije 1992. godine u minulom ratu imao 26 godina.

- Dolazimo uvijek kada smo u prilici da posjetimo bratov grob, a posebno za Zadušnice jer vodimo račina da čuvamo tradiciju iako smo odavno napustili zaviča - rekao je Zolotić, čija porodica je zbog ratnih dešavanja napustila svoj zavičaj u Zenici i nastanila se u Zvorniku.

On je naveo da su se u kraju iz koga je došla njegova porodica uvijek obilježavale Miholjske zadušnice i prisustvovalo molitvi za upokojenje duša njihovih srodnika, te da su se tako i danas na "Malom Zejtinliku" uglavnom okupljali ljudi izbjegli iz okoline Sarajeva, Zenice i drugih mjesta tog dijela BiH.

Vojničko spomen groblje "Mali zejtinlik" nastalo je u januaru 1996. godine, kada je nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma u BiH, počeo egzodus 150.000 Srba iz Vogošće, Grbavice, Dobrinje, Hadžića, Ilidže, Rajlovca i Ilijaša i drugih naselja iz okoline Sarajeva koja su do tada bila pod kontrolom Vojske Republike Srpske.

Bježeći iz svojih kuća i sa imanja sarajevski Srbi su sa sobom ponijeli i svoje mrtve i njihove zemne ostatke sahranili na Vojničkom spomen-groblju, uređenom po uzoru na Srpsko vojničko groblje "Zejtinlik" u Solunu, po čemu je ovaj jedinstveni spomen-kompleks nazvan "Mali Zejtinlik" uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve.

Тагови:
 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

  '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:42 Спорт

  Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.