Предсједник Савеза синдиката

Мишић: Новим системом обрачуна плата избјећи сиву зону

  • Извор: СРНА
  • 30.04.2024. 13:03

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић изјавила је да је Српској неопходан нови систем обрачуна плата како би била избјегнута сива зона, те онемогућено да радници раде за најнижу плату, док њихови послодавци остварују екстра профит.

"Двије године смо правили анализе, консултовали научну заједницу, сагледали искуства сусједних земаља. Када се уреди систем плата, биљежи се здрав привредни раст и функционисање социјалних фондова", рекла је Мишићева Срни поводом 1. маја - Међународног празника рада.

Према њеним ријечима, тај систем би утврдио почетне основне плате, у складу са задацима на радном мјесту, односно стручном спремом потребном за то радно мјесто.

"Тиме би онемогућили да се институт најниже плате злоупотребљава, односно добили бисмо оправдан раст плата за свако занимање. То је тежак посао, за њега је потребан консензус, вјерујем да је Влада опредијељена да тај посао доведемо до краја", нагласила је Мишићева.

Цвијановић честитала 1. мај: Унапређење права радника и јачање привредног амбијента трајна обавеза

Цвијановић честитала 1. мај: Унапређење права радника и јачање привредног амбијента трајна обавеза

Она је подсјетила да су универзална права за сваког радника право на топли оброк, регрес, годишњи одмор, увећање на основу минулог рада, плаћање прековременог и рада ноћу, за државне и вјерске празнике...

Међутим, додала је она, пракса је да се заобилази значајан број права за које се синдикат изборио.

Поводом Међународног празника рада, Мишићева је навела да је прошла година била важна за синдикат јер је дошло до значајнијег повећања најниже плате, а захваљујући томе и до повећања просјечне плате.

Отворен конкурс за суфинансирање вантјелесне оплодње, ово су услови

Отворен конкурс за суфинансирање вантјелесне оплодње, ово су услови

"Наравно да је 900 КМ недовољно, али већи проблем је што се институт најниже плате злоупотребљава на најгрубљи начин, па и даље имамо готово трећину радника који раде за најнижу плату", истакла је Мишићева.

Она је додала да је то супротно Закону о раду и пореским законима, те навела да су послодавци који су били против повећања најниже плате остварили значајну добит, коју су зарадили њихови радници.

"Нисмо ми против добити, али смо против тога да послодавци удвоструче добит, а ништа не усмјере у плате радника. У прерађивачкој индустрији добит је расла 26 одсто у односу на годину раније, у грађевинарству плате једва прелазе 1.000 КМ, а добит је повећана 40 одсто", рекла је Мишићева.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.