Kod Sanskog Mosta

Mještani u strahu: Medvjed protrčao pored benzinske pumpe!

  • Извор: Независне
  • 12.09.2023. 09:01

O tome da medvjedi sve više postaju prijetnja naseljenim mjestima na području opštine Sanski Most svjedoči i slučaj od prije par noći kada je mladi medvjed snimljen u blizini benzinske pumpe Tomina, nekoliko kilometara od grada na Sani.

Medvjed se obreo usred ovoga sela, a mještani su u strahu i kažu kako ovakav slučaj nikada do sada nije zabilježen.

Istovremeno, i druga rubna naselja na ovome prostoru, koja gravitiraju grmečkim šumama, mjesta su koja gotovo svakodnevno posjećuju medvjedi. Najčešća šteta koju čine je na pčelinjacima, pa su tako u danima proteklog vikenda na njihovoj meti bila dva pčelinjaka u naseljima Kamengrad i Lipnik, gdje je uništeno više košnica s pčelinjim društvima.

Već snimio pjesmu: Milan Stanković se zbog ove žene vraća na javnu scenu!

Već snimio pjesmu: Milan Stanković se zbog ove žene vraća na javnu scenu!

U Lovačkom društvu “Sana” se pribojavaju da bi ovakvi slučajevi u narednom periodu mogli biti učestali s obzirom na povećanu brojnost medvjeda i činjenicu da je zbog nerodne godine sve manje hrane u njihovim prirodnim staništima.

– Medvjedi su u potrazi za hranom i zbog toga se spuštaju u nizinske predjele, u okolinu naseljenih mjesta. Životinja kada je gladna, spremna je na sve, pa je moguće u opasnosti i stočni fond. Do sada na ovim prostorima nisu zabilježeni napadi medvjeda na čovjeka, ali treba biti oprezan i povući se prilikom susreta s njim – kaže Senad Kljajić, predsjednik Lovačkog društva “Sana”.

Ruski avion sa 159 putnika prisilno sletio u polje!

Ruski avion sa 159 putnika prisilno sletio u polje!

Prema njegovim riječima, posebno treba biti oprezan ukoliko dođe do susreta s medvjedicom koja šeta mladunce, s obzirom na to da ženka medvjeda, u namjeri da zaštiti podmladak, može biti agresivna u takvim situacijama. Lovci kažu kako su često na meti prozivki zbog ovog problema, ali da su im ruke jednostavno vezane, jer je jedino u Federaciji BiH, kada je u pitanju region, u posljednjih desetak godina na izričitoj snazi zabrana lova na medvjede.

– U svim okolnim zemljama, pa i na prostoru Republike Srpske, dozvoljen je lov na medvjede u skladu s pravilima gazdovanja i njihovim brojnim stanjem. Međutim, u Federaciji BiH zakonski propisi koji regulišu ovu oblast su izuzetno komplikovani, neophodno je dobiti saglasnost više ministarstava, institucija, pa čak i udruženja za zaštitu životinja i sve to komplikuje situaciju – kaže Kljajić.

Dva medvjeda snimljena pored puta u BiH

Dva medvjeda snimljena pored puta u BiH

Usljed zabrane lova brojno stanje medvjeda na području Sanskog Mosta, ali i ostalih gradova i opština na području Unsko-sanskog kantona se znatno povećalo, a sanski lovci pretpostavljaju da samo u lovištu kojim gazduju obitava preko stotinu odraslih primjeraka medvjeda, pišu Nezavisne.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)

  • 13:25 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)