"Prointer" finansira srednjoškolce

Mladi inovatori iz Srpske na Tesla festu u Novom Sadu

  • 14.10.2018. 20:14

Mladi inovatori iz nekoliko srednjih škola u Republici Srpskoj oduševili su žiri na Novosadskom Tesla festu. Pametni sat, aplikacije za pomoć u učenju, robotska šaka i solarna sušilica, samo su neki od radova koje su učenici izložili. Aleksandar Ostojić kaže da je svoje radove čuvao u kući dvije godine, i tek nedavno je odlučio da ih pokaže i drugima. Srednjoškolac iz Bijeljine najviše je ponosan na robotsku šaku, koja, kaže, može da se koristi i u medicinske svrhe.

"Na računaru sam napisao aplikaciju koja ima ulogu da manipuliše serijskim portom te da šalje bežično podatke i upravlja robotskom šakom. Osnovne uloge robotske šake su prenošenje nekih predmeta u industrijskim sistemima sa određene koordinate na drugu," kaže Aleksandar Spasojević.

Ponosni su i Ivana i Đorđe jer su našli način da pomognu drugim đacima da lakše savladaju školsko gradivo. Učenici iz Mrkonjić Grada napravili su prvu aplikaciju koja slikovito objašnjava komplikovani svijet hemije. Nešto slično, samo sa muzičkim notama, uradili su i Banjalučki gimnazijalci. 


"Aplikacija je napravljena u virtuelnoj proširenoj realnosti i tako omogućava učenicima da bolje shvate te modele molekula i atoma kako funkcionišu i kako će bolje razumjeti taj svijet hemije," kaže Ivana Perić. 

"Ovdje ste imali priliku da vidite aplikaciju pod nazivom we mjuzik koja je naprravljena za gitariste amatere, koji nemaju dovoljno razvijenu sposobnost sluha da prepoznaju tonove neke pjesme koju čuju na jutjubu ili na neki drugi način. I ova aplikacija im kroz interaktivan kviz pomaže da steknu sposobnost sluha i da odsviraju nešto što nađu na internetu ili da komponuju nešto sami," pojašnjava Đorđe Joldžić. 

Profesori i mentori o učenicima imaju samo riječi hvale. Pomažu, kažu, koliko mogu, ali uglavnom đaci rade samostalno.

"Pa čovjek ih može usmjeriti na nekakve druge kurseve ili nekakve kampove tako gdje mogu nešto naučiti, znači omogućiti im taj odlazak. Oni konkretno već drugu godinu idu, i prije njih su išli isto tako, grupa učenika znači dolaze u Banjaluku svaki put kad ima kamp. Jednostavno žele da nauče, nisu natjerani, to nije nešto što moraju," rekla je profesor i mentor Nataša Roljić. 

Kao i svake godine, đake na Tesla Fest vodi Savez Inovatora Republike Srpske. Ipak, učešće bi bilo teško realizovati da nije bilo banjalučke IT komanije "Prointer", koja je finansirala odlazak i boravak mladih inovatora i njihovih mentora u Novom Sadu i Beogradu.

Mladi inovatori, srednjoškolci iz Republike Srpske, nakon što su više časova izlagali svoje radove stručnom žiriju, odlučili su da, dok čekaju rezultate, nastave svoju posjetu Novom Sadu. 

Đaci i profesori su nakon izlaganja radova obišli i Petrovaradinsku tvrđavu u Novom Sadu. Tesla Fest počeo je 12 oktobra, dana kada je Nikola Tesla prvi put podnio patentnu prijavu Američkom zavodu za patente. Stručni žiri sutra bi trebao da donese odluku koga će da nagradi medaljama.  

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина