MUP Kantona Sarajevo: Oko 100 zaposlenih odsutno sa posla, pet preminulo od korone

  • 16.03.2021. 15:32

Sindikat MUP-a Kantona Sarajevo saopštio je da je trenutno više od 100 njihovih zaposlenih, koji su pozitivni na virus korona ili bili u kontaktu sa pozitivnim licima, odsutno sa posla, te da je preminulo pet policijskih službenika i jedan njihov zaposleni.

U saopštenju je navedeno da policijski službenici, osim redovnih poslova i zadataka, svakodnevno obavljaju i obilaske više od 1.500 lica u izolaciji, te da se, osim pandemijske krize kojoj su svakodnevno izloženi, bore i sa migrantskom krizom na području Kantona Sarajevo i svakodnevno pružaju pomoć inspektorima Kantonalne uprave za inspekcijske poslove s ciljem sprečavanja širenja virusa korona.

- Ovom prilikom pozivamo Vladu Kantona Sarajevo da hitno odobri prijeme, posebno šalterskih radnika za rad sa strankama - poručeno je iz Sindikata.

Sindikat MUP-a napominje i da policija Kantona Sarajevo radi u uslovima nedostatka značajnog broja policijskih službenika usljed nepopunjenih radnih mjesta prema važećem Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji.

Ako se tom broju doda i svakodnevno odsustvo određenog broja policijskih službenika koji su oboljeli od kovida 19, Sindikat navodi da se dolazi do broja od oko 450 nedostajućih policajca na dnevnom nivou, zbog čega je u više navrata proteklih godinu dana postojeći broj policijskih službenika morao biti dodatno i prekovremeno angažovan.

Posljednju naredbu o uvođenju prekovremenog rada policijski komesar Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo je donio za mart, s ciljem maksimalnog angažovanja na vršenju poslova i zadataka iz nadležnosti policije.

Iz Sindikata MUP-a Kantona Sarajevo mole građane da se pridržavaju uputstava nadležnih organa i pozivaju ih na maksimalnu saradnju, navodeći da na taj način čuvaju svoje, ali i zdravlje i živote sugrađana, te pomažu policiji u postizanju optimalnih rezultata prilikom obavljanja niza poslova i zadataka koji su pred njima postavljeni.

- Posebno apelujemo na one koji su u samoizolaciji da se strogo pridržavaju pravila i poštuju izrečene mjere, a građane koji se kreću u javnom prostoru da koriste zaštitne maske i drže potrebnu distancu, te izbjegavaju okupljanja u broju iznad dozvoljenog jer samo na taj način moguće je ublažiti teške posljedice po zdravlje svih građana - poručili su iz Sindikata.

Apel je upućen i nadležnim organima da, osim zdravstvenih radnika, prioritet u vakcionisanju protiv virusa korona budu i zaposleni u Upravi policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.