Искоришћавање броја телефона

МУП Српске упозорава: На Виберу актуелна phishing кампања

  • Извор: АТВ
  • 13.01.2024. 11:20

Министарство унутрашњих послова Републике Српске упозорава грађане да je примијећено да је у оквиру апликације "Вибер" актуелна phishing кампања која има за циљ искориштавање броја телефона грађана, како би се апликација "Вибер“ инсталирала на другим додатним, уређајима, навели су у саопштењу.

Начин на који се phishing линк шири је тај да грађани у апликацији "Вибер“ приме поруку са линком https://www.viber.com /activate_secondary/  или слично. 

Након отварања овог линка, аутоматски се омогућава активација "Вибера“ на другом уређају, уз кориштење броја телефона од жртве. Порука са малициозним линком се најчешће дијели у оквиру "Вибер“ група, те може да буде послана и од познатог пошиљаоца чији је број телефона већ компромитован. 

Уколико грађани приме поруку овог садржаја, из МУП-а савјетују да је не отварају. Да бисте провјерили да ли је ваш број компромитован, те се заштитили, урадите сљедеће: 

- Не отварајте сумњиве линкове, те прво провјерите ко вам их шаље и покушајте остварити комуникацију са пошиљаоцем на други начин те се увјерите да је заиста имао намјеру да вам шаље линк.

- Отворите "Вибер“ апликацију на свом мобилном телефону.

- Изаберите опцију "More"(Још).

- Изаберите опцију "Settings" (Подешавања).

- Изаберите "Account“ (Налог).

- Изаберите "Desktop and Tablets“ (Десктоп и таблет), те ће те на овај начин приступити листи уређаја на којима је активан "Вибер" налог регистрован са вашим бројем телфона.

- Са понуђене листе узаберите уређај који желите да деактивирате.

- Потврдите деактивацију када се то од вас затражи.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: