Kosovo

Na današnji dan krunisan je car Dušan

  • Извор: АТВ
  • 08.09.2023. 06:56

Baš na današnji dan na Kosovu i Metohiji krunisan je Dušan Stefan Nemanjić za srpskog kralja, ali su i u amanet dobili i prokletstvo koje ih i danas prati.

Tačno prije 692 godine Srbi su za svog vladara dobili cara, tada kralja koji je pronio slavu Srbije u svijetu, a njegova država bila je tada teritorijalno jedna od najvećih. Baš na današnji dan na Kosovu i Metohiji krunisan je Dušan Stefan Nemanjić za srpskog kralja!

Osmog septembra 1331. godine na državnom saboru u Svrčinu (Kosovo) arhiepiskop Danilo II krunisao je 23-godišnjeg Dušana Stefana Nemanjića za kralja srpskih i pomorskih zemalja. Za prvog srpskog cara Dušan Nemanjić krunisan je 1346. u Skoplju, tada srpskoj prestonici.

Dušan je zamolio Danila II da dođe i da ga kruniše za kralja. Ovaj je mirno primio ovu smjenu na prijestolu i veoma svečano, krunisao Dušana za kralja svih srpskih i pomorskih zemalja.

Neposredno nakon Dušanovog krunisanja Stefan Dečanski je umro 11. novembra 1331. godine i sahranjen je u svojoj zadužbini manastiru Visoki Dečani. Po Danilovom učeniku umro je prirodnom smrću dok drugi izvori tvrde da je Dušan popustio pred navaljivanjem moćne vlastele i odobrio, ako već i nije naredio, da se Stefan pogubi.

Za smrt Stefana Dečanskog vezana je i legenda o prokletstvu Dušanovih kasnijih potomaka, a kasnije i cijele srpske države.

Naime Stefan je, kada su došli ljudi da ga ubiju, prokleo sina i njegove potomke. Mada se ovo prokletstvo nije ispunilo na sinu, palo je ipak na njegova unuka Uroša, koji je izgubio carstvo. 

Stefan Dušan je krunisan za cara Srba i Grka na Uskrs (16. aprila 1346.) u tvrđavi Kale u Skoplju. Krunisanje su obavili srpski patrijarh Joanikije i trnovski patrijarh Simeon. Obrazloženje za ovaj postupak car Dušan je našao u učenju hrišćanske crkve. Sve što je nekada Gospod darovao prvom hrišćanskom caru, Konstantinu Velikom, prešlo je u Dušanove ruke. Misli se na zemlje i velike gradove „grčkog carstva“. Dušanova titula sada je glasila: Voljom Božjom, Blagoverni i Hristoljubivi car Srbljem i Grkom i zemlje pomorske i svemu disu (zapadu).

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: