Unesko

Na listu svjetske baštine nominovana dva prirodna dobra u BiH

  • Извор: АТВ
  • 15.03.2023. 11:47

Uneskovom Centru za svjetsku baštinu dostavljeni su prijedlozi za dva prirodna dobra - pećina Vjetrenica i Martinbrodski slapovi Nacionalnog parka "Una", radi upisa na listu svjetske baštine, konstatovano je danas na sastanku ministra civilnih poslova u Savjetu ministara Dubravke Bošnjak i šefa Kancelarije Uneska u BiH Siniše Šešuma.

Oba nominacijska prijedloga dostavljena su početkom ove godine na evaluaciju, s tim da se konačni rezultat očekuje u 2024. godini, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova.

Šešum je podsjetio da je Savjet ministara usvojio okvir za realizaciju ciljeva održivog razvoja u BiH, a u koji su, između ostalog, uključeni i neophodni troškovi za kulturnu i prirodnu baštinu.

Naredni korak trebao bi biti potpisivanje sporazuma o implementaciji Unesko Indikatora za kulturu 2030 u BiH.

Na sastanku u Sarajevu je bilo riječi i o pripremi prioriteta za IPA tri fondove, gdje je Unesko nosilac aktivnosti. Takođe, planirano je i ulaganje u objekte kulture u Mostaru, Sarajevu i Banjaluci u vrijednosti više od 10 miliona evra.

Bošnjak i Šešum su razgovarali i o važnosti potpisivanja sporazuma o ponovnom uspostavljanju zajedničke postavke zemalja bivše SFRJ u Državnom muzeju Aušvic u Poljskoj. Unesko ovoj aktivnosti pruža podršku s ciljem pripreme koncepta i muzejske građe.

Kada je riječ o području obrazovanja, sagovornici su se saglasili o važnosti usvajanja zajedničke izjave nadležnih ministara obrazovanja u BiH o opredijeljenosti za transformaciju obrazovanja.

Unesko je dao podršku kako bi u okviru Projekta "Unapređenje statistike obrazovanja u BiH" bila uspostavljena administrativna baza podataka za obrazovanje, koja je u cijelosti operativna od oktobra prošle godine i služi za prikupljanje podataka u području obrazovanja elektroničkim putem, a za potrebe izvještavanja prema međunarodnim institucijama.

Aplikacija u kojoj radi ova baza je instalisana na tri lokacije - Ministarstvo civilnih poslova, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Posebno je naglašeno da Unesko, u saradnji sa entitetskim i kantonalinim ministarstvima, radi na ujednačavanju zanimanja i diploma na području BiH.

Obostrano je naglašeno da je saradnja Ministarstva civilnih poslova i Kancelarije Uneska u BiH izuzetno dobra, te da očekuju njeno daljnje jačanje.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.