Недостатак радне снаге

На сајму у Бијељини промовисана тражена занимања за сигуран посао

  • Извор: АТВ
  • 17.11.2023. 07:24

Тражена занимања за сигуран посао промовисана су на истоименом сајму одржаном у Бијељини. Туризам и угоститељство, кулинарство, бравари и заваривачи, столари. Бројни ученици из градова и општина Српске, заједно са својим професорима презентовали су оно што сами стварају и чиме су одлучили да се баве јер су то занимања која ће им, кажу, обезбједити сигуран посао.

"Данас смо се представили конкретно са машинском струком, машинство и обрада метала, смијер бравар-заваривач. То је тренутно дефицитарно занимање код нас. Доста смо тога, већих предмета које смо одрадили са ђацима друге, треће године оставили у Каракају тј. у нашој школи, а што смо могли понијети, то можете да видите овдје. Различите носаче, помоћни прибор за спајање тј заваривање цијеви, заваривање шипкастог материјала, различите кућанске галантерије, рекао је Здравко Гарић – професор машинске групе предмета у Техничко школском центру Зворник.

"Дефицитарна занимања код нас су заступљена већ дужи низ година. То је занимање бравар заваривач гдје ученици обављају праксу у школској радионици која је опремљена релативно добро. Међутим увијек нам добро дође нека додатна помоћ да би они ту праксу обављали на што квалитетнији начин. Такође, након првог разреда, праксу обављају двије локалне фирме", рекао је Боро Станић – директор Средњошколског центра Вук Караџић из Лопара.

Привредна друштва имају добру сарадњу са школама чији ученици похађају занатске смјерове. У пекарском предузећу из Бијељине већ 10 година практичну наставу похађају ученици Пољопривредне школе. Многи од њих одмах по завршетку средње школе добију запослење. 

"Шта ми радимо. Сваке године једног до два ученика који су највреднији, најзаинтересованији и најстручнији, видите ви већ на њима, ми њима одмах, онога момента кад матурирају, нудимо уговор о раду, сваке године", рекао је Његослав Загорац -  власник пекарског предузећа из Бијељине.

У оквиру пројекта Подручна привредна комора Бијељина додијелила је неопходна средства за извођење практичне наставе у 13 средњих школа са подручја свог дјеловања. Од Власенице, Милића, Шековића, Сребренице, Братунца, Осмака, Зворника, Бијељине, Угљевика и Лопара. Већ другу годину за редом спроводе пројекат директне помоћи средњошколским центрима, средствима неопходним за извођење кабинетске наставе, с циљем што боље афирмације тражених стручних занимања и квалитетнијим условима за извођење практичне наставе за дефицитарна занимања. 

"Обављање практичне наставе је јако важно и оно што привредници често кажу да је проблем када дјеца заврше средњу школу, немају довољно знања да одмах се прикључе пословном, производном процесу. У циљу избјегавања тога, уствари да би побољшали квалитет образовања у средњим школама, ми смо покренули овај пројекат гдје смо обезбједили одређена средства да купимо алат и опрему за кабинете практичне наставе", рекла је Славица Марковић – директор Подручне Привредне коморе Бијељина.

Да је изузетно значајно на овакав начин промовисати образовање, сматра предсједник скупштине града Бијељина. Због тога ће манифестације попут ове, каже, увијек имати подршку локалних институција. 

"Сви заједно у некој симбиози разговарамо о овим темама и да изнађемо она најбоља рјешења која ће и Привредна комора и сви остали релевантни фактори предложити законодавцу, Влади РС, Народној скупштини, која ће опет то преточити у неко законско рјешење које ће се примјењивати, од ког ће читаво друштво, а прије свега ови млади људи који су данас овдје и они који ће доћи послије њих, они треба да имају користи од тога. Кажем опет, да стекну знање, да кроз практичну наставу приликом школовања то знање буде и примјењиво", рекао је Александар Ђурђевић – предсједник скупштине Града Бијељина.

Недостатак радне снаге један је од кључних изазова са којим се привреда суочава. Управо због тога Подручна привредна комора организовала је сајам који је био прилика да средњошколски центри регије презентују јавности и привредним друштвима начин рада и функционисања практичне наставе, конкурентност на тржишту рада након завршеног средњошколског образовања и начин на који су повезани с послодавцима као и стварању нових контакта са представницима привредних друштава. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: