Na Tjentištu obilježeno 77 godina Bitke na Sutjesci

  • 13.06.2020. 16:53

Za Spasoja Lubardu sa Cetinja dolazak u Dolinu heroja je hodočašće koje od 1958. godine ne propušta. I ove godine poklonio se div junacima sa Sutjeske, među njima i svom bratu Ljubu, koji je stradao u ovoj slavnoj bici.

Spasoje priča da mu je žao što nove generacije zaboravljaju nadčovječanski podvig svojih predaka, koji su uspjeli da se izbore protiv šest puta brojnijeg neprijatelja.

"Čovjek kad zaboravlja svoje porijeklo, to nije dobro, za potomstvo to nije dobro. Ovdje je poginuo najveći jugoslovenski junak Sava Kovačević, a ovdje je rođen najveći kosovski junak Miloš Obilić", rekao je Spasoje Lubarda.

Mitraljezac Prve prolterske Zdenko Duplančić- Dalmatinac iz Beograda, ponosan je na hrabrost i jedinstvo svojih saboraca.

"Za mene je moja domovina i Bosna i Republika Srpska i sve naše bivše jugoslovenske, mi se ovdje nismo dijelili", istakao je Zdenko Duplančić, učesniik NOR-a.

U delegaciji Subnora iz Srbije Dolinu heroja posjetio je i autor spomenika Bitke na Sutjesci, devedesetdvogodišnji Miodrag Živković.

"Šta je Sutjeska? Sutjeska je prodor i pobeda. Spomenik to simboliše - prodor i pobedu partizanskih jedinica", naglasio je Miodrag Živković, autor spomenika Bitke na Sutjesci.

Zbog mjera zaštite od virusa korona, ove godine izostao je uobičajeni kulturno-umjetnički program, a broj posjetilaca bio je ograničen.

"Vidimo da postoje neke neofašističke snage koje su u posljednje vrijeme ohrabrene, mi moramo da šaljemo jasnu antifašističku poruku da pričamo o zlu fašizma i zlu koji je nanio Evropi i čitavom svijetu", rekao je Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Bitka na Sutjesci bila je najveća vojna operacija u Jugoslaviji u Drugom svjetskom ratu u kojoj je poginulo više od 7.000 jugoslovenskih partizana. Slavna epopeja simbol je nesalomivog duha boraca za slobodu.