Sjećanje

Obilježeno 80 godina od proboja: U slavnoj bici na Sutjesci poginulo najviše Srba

  • Извор: СРНА
  • 13.06.2023. 14:28

Polaganjem cvijeća na spomen kosturnicu i kulturno-umjetničkim programom u Spomen-kući u Dolini heroja na Tjentištu, danas je obilježeno 80 godina od proboja obruča u slavnoj partizanskoj epopeji - Bici na Sutjesci.

Izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika Republike Srpske Boško Tomić poručio je tokom obilježavanja 80 godina od Bitke na Sutjesci da su partizanski borci ginuli za slobodu, a da je među njima najviše bilo pripadnika srpskog naroda.

"Srbi su uvijek išli samo da čuvaju svoje teritorije, a da ne osvajaju ničije i u zagrljaj su primali sve druge narode", rekao je Tomić.

Član Predsjedništva SUBNOR-a Srbije Zoran Jakovljević kaže da ova organizacija baštini događaje iz Drugog svjetskog rata, a od prije dvije godine i događaje iz svih ostalih oslobodilačkih ratova.

"U ovoj bici je stradalo i oko 600 žena, partizanki. Poginulo je dosta boraca iz cele bivše Jugoslavije, a među njima veliki broj partizanki što treba i te kako poštovati i ceniti. Slava herojima Sutjeske", rekao je Jakovljević.

Najveća bitka u Drugom svjetskom ratu na prostoru Jugoslavije odigrala se na planinskim masivima koji okružuju rijeku Sutjesku, a borbe su trajale od 15. maja do 13. juna 1943. godine, kada su partizani uz ogromne gubitke uspjeli da se izvuku iz obruča probojem preko Sutjeske.

Oko 20.000 partizana borilo se protiv 120.000 njemačkih vojnika i njihovih domaćih pomagača.

U borbama je poginulo više od 7.000 partizana, a posmrtni ostaci 3.301 borca su sakupljeni nakon rata i sahranjeni u spomen-kosturnicu u Dolini heroja.

Bitka na Sutjesci je simbol borbe za slobodu jugoslovenkih naroda i nesalomivog duha partizanskih boraca, koji su uz ogromne gubitke uspjeli da se odupru šest puta brojnijem neprijatelju, što je kasnije imalo velikog uticaja na konačan slom nacizma.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.