Tjentište

Obilježeno 78 godina od Bitke na Sutjesci

  • 13.06.2021. 18:23

Spasoje Lubarda sa Cetinja već 63 godine dolazi u Dolinu heroja da se pokloni junacima Sutjeske, među prvima svom bratu Ljubi. Ljubo je bio jedan od 7500 partizanskih boraca koji su svoje živote položili na oltar slobode u slavnoj bici na Sutjesci.

"Dolazim ovdje od 1958. godine. Tu mi je brat poginuo, jutros sam rano bio u spomen-kući da vidim ime njegovo, poklonim se. Gdje je poginuo to niko ne zna. Prema pričanjima, bio je teški ranjenik", rekao je Spasoje Lubarda.

Gudure Sutjeske svjedočile su kako se 22 hiljade partizana našlo u klopci 127 hiljada Nijemaca, Bugara, Italijana i ustaša. Gladni, bolesni, goli, bosi i izranjavani, ali željni slobode, jugoslovenski rodoljubi su, uz neopisivo junaštvo i ogromne gubitke, uspjeli da se izvuku iz obruča.

"Ovdje su pokazana nadljudska herojstva i nadljudski napori. Izvještaji Vermahta govore da su partizanske jedinice bez obzira što su desetkovane i tifusom i glađu, ostale bez municije, sačuvale svoj visoki borbeni moral, uspjele da probiju obruč i nastave antifašističku borbu do kraja", izjavio je Duško Milunović, ministar radai boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

U okrilju dva kamena krila koja simolizuju proboj u slobodu, održan je istorijski čas.Borba za slobodu na padinama Sutjeske vodila se od 15. maja do 15. juna 1943. Ta bitka važi za jednu od najvećih borbi koje su partizani vodili tokom Drugog svjetskog rata.

 

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.