Од 10 до 12 часова

На УКЦ-у Српске бесплатно мјерење шећера у крви

  • Извор: АТВ
  • 14.11.2023. 07:12

Поводом Међународном дана борбе против дијабетеса данас ће у Универзитетском клиничком центру Републике Српске у Бањалуци од 10 до 12 часова љекари заинтересованим грађанима бесплатно мјерити ниво шећера и крвни притисак.

Ово је сам један од садржаја којим ће додатно бити указано на значај правовремених прегледа и здравог начина живота.

"И ове године као и претходних, традционално обиљежавамо Међународни дан борбе против дијабетеса. Ми бисмо вољели да што више особа дође и тестира се, то и јесте циљ скрининга. Превентивни прегледи откривају болест, дакле, благовремено. Што нам даје могућност за брже давање терапије", истиче Тамара Дојчиновић, специјалиста ендокринологије на УКЦ-у Републике Српске.

"Пожељно је да дођу особе које су у ризику, али и сви који се нађу у Клиничком центру. Ово су превентивни прегледи. Због недостатка адекватне базе, немамо тачан податак обољелих. То је око осам до десет одсто грађана", каже Александра Марковић, предсједник Удружења ендокринолога и дијабетолога Републике Српске.

Мокрење, слабост, малаксалост, нагло мршављење, неки су од симптома дијабетеса, кажу стручњаци.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.