Hirurški tim Službe za vaskularnu hirurgiju

Na UKC-u Srpske uspješno izvedena operacija aneurizme trbušne aorte

  • Извор: СРНА
  • 07.07.2023. 13:41

Hirurški tim Službe za vaskularnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske uspješno je izveo operaciju aneurizme trbušne aorte sa urođenom anomalijom, odnosno potkovičastim bubregom, koji je svojim položajem znatno otežavao pristup aneurizmi kod šezdesetdvogodišnjeg pacijenta, rečeno je danas u UKC-u.

Generalni direktor UKC-a Vlado Đajić izjavio je novinarima da je riječ o još jednoj pobjedi ovog centra, zaposlenih, ali i zdravstvenog sistema Republike Srpske.

"Sa ponosom moram da kažem da je UKC postao prestižna zdravstvena ustanova, koja je rame uz rame sa evropskim i svjetskim centrima. Dokaz tome jeste da smo ovih dana uradili veoma kompleksnu operaciju, da smo osposobljeni prvo da otkrijemo takvu anomaliju na krvnom sudu, a zatim da imamo najbolje operacione sale", rekao je Đajić.

Kako su majka i bebe spasene na UKC-u Republike Srpske

Kako su majka i bebe spasene na UKC-u Republike Srpske

On je istakao da je UKC posebno ponosan na stručnjake koji mogu da rade vrhunske i veoma komplikovane operacije koje se u mnogim centrima u regionu ne rade.

"Naša obaveza, a i želja, jeste da nastavimo sa uspjesima, da unapređujemo rad UKC-a, nabavljamo novu opremu, poboljšamo uslove boravka pacijenata i radimo na edukaciji našeg kadra u prestižnim ustanovama regije, Evrope i svijeta", naveo je Đajić.

On je načelniku Službe UKC-a za vaskularnu hirurgiju Milanku Maksiću i njegovom timu čestitao za uspješnu izvedenu operaciju, kao i dosadašnji rad na unapređenju vaskularne hirurgije.

Obilježeno godinu dana rada Kardiohirurgije UKC- a Republike Srpske

Obilježeno godinu dana rada Kardiohirurgije UKC- a Republike Srpske

Maksić je istakao da nije riječ samo o aneurizmi trbušne aorte, već o udruženoj aneurizmi sa Lerišovom bolesti.

"Operaciju je otežao potkovičasti bubreg koji je prirastao uz zid aneurizmatske vreće. Sve anomalije sam intraoperativno otkrio", rekao je Maksić i pohvalio svoj tim mladih budućih vaskularnih hirurga.

On je ukazao da je kompleksnost zahvata činio potkovičasti bubreg, te da su osim te bile i anomalije arterija i lijevog i desnog bubrega, a zahvat je posebno otežavala anatomija uretera.

Na UKC-u Srpske izvedena operacija liječenja avaskularne nekroze glave butne kosti

Na UKC-u Srpske izvedena operacija liječenja avaskularne nekroze glave butne kosti

"Bilo je izuzetno kompleksno i sve je završeno premosnicom iz stomaka na prepone, pacijent je odličan, perfektan. Ovo je timski rad, moj lični uspjeh, ali i uspjeh mladih kolega", rekao je Maksić.

On je naveo da pacijent nije došao zbog aneurizme trbušne aorte i potkovičastog bubrega, već zbog tegoba u nogama, te da će vjerovatno u ponedjeljak, 10. jula, biti otpušten kući.

Maksić je naglasio da je posebno ponosan na mlade kolege, za koje je rekao da su vanserijski talenti.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Ко те шиша

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм