Bijeljina

Nabavka transportnih inkubatora od ogromne važnosti

  • Извор: АТВ
  • 13.12.2022. 19:18

Iza dežurne ekipe bijeljinskog porodilišta i pedijatrije je teška noć. Težak porođaj koji je ugrozio živote i majke i bebe zahtjevao je hitan transport za Banja Luku. Zahvaljujući tome što imaju jedan transportni inkubator i svom osoblju, sačuvani su životi.

"Bebu smo morali da transportujemo za Banja Luku pošto funkcija pluća nije bila dovoljno zrela da bi beba mogla da diše samostalno, imala je potrebu za respiratorom i ona je odmah po prijamu na Klinički centar  Banja Luka stavljena na respirator. Imali smo dakle jednu veoma tešku noć, urgentno stanje, urgentnosti prvog stepena", kaže Snežana Simić Perić, šef Pedijatrijskog i neonatološkog odjeljenja.

Sva djeca bez obzira da li bila prijevremeno rođena ili u terminu, a koja zahtjevaju dalju pomoć moraju se transportovati. Za to je potrebna oprema i edukovan kadar.

"Sva djeca koja ne mogu da prodišu kako treba, funkcija pluća je izbačena, kojima je porođaj dugo trajao, djeca u asfihsiji, prijevremeno rođena djeca, djeca koja nemaju dovoljno sulfatanta u plućima, čija pluća ne mogu da prime vazduh, alveole ne mogu da dobiju funkciju, moraju da se transportuju", kaže Simić Perić.

Bijeljinska bolnica od 2013. ima jedan transportni inkubator, ali nažalost dešavale su se situacije da je istovremeno bilo više novorođenčadi koja su morala biti hitno transportovana. Protekli mjesec su obavljena dva prijevremena porođaja, bebama je bila potrebna hitna reakcija.

"Tu je potrebna saradnja i pedijatra i ginekologa i naravno potrebni su uslovi da bi se ostvario taj transport. Ovom donacijom dakle ako se obezbjede ti inkubatori, sva novorođenčad koja su rođena u RS imaće iste uslove da se na adekvatan način transportuju tamo gdje je moguće da im se pruži adekvatna pomoć", kaže Miomira Brkić, šef Odsjeka za ginekologiju.

Pored savremen opreme presudnu ulogu ima i edukovan kadar  i ove godine akcenat menadžmenta je upravo je na edukacijama zaposlenih, kažu u bijeljinskoj bolnici.  Cilj ovogodišnje akcije “Sljubavlju hrabrim srcima” je da se porodilištima širom Srpske obezbijede transportni inkubatori i omogući savremeni neonatalni transport. Trinaesto donatorsko veče pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Milorada Dodika, biće održano 26. decembra.