Visoke tri metra

Napravili najveće gusle na svijetu, ali nemaju novca da ih prijave za Ginisa

  • Извор: Новости.рс
  • 13.12.2021. 15:46

U slavu gusala u postojbini Filipa Višnjića duborezac Dušan Stevanović i guslar Vukan Đuka napravili su gusle za Ginisa, najveće na svijetu, visoke čak tri metra.

Međutim, zbog finansijskih poteškoća nisu usjpeli da ih prijave za slavnu knjigu rekorda.

Ovaj instrument, koji se čuva u Bijeljini, krase portreti Filipa Višnjića i Kosovke djevojke, a kako kaže Stevanović, napravljene su u toj veličini da bi podsjećale narod na burnu srpsku istoriju, tradiciju i epsku poeziju.

– Ipak, nismo imali dovoljno podrške da te gusle prijavimo za Ginisa. Trebalo je da se za tu prijavu uplati određeni iznos novca, ali nažalost, kada su ulaganja u kulturu u pitanju, niko nije pretjerano zainteresovan – rekao je on.

Ispričao je da su ih izlagali nedavno na “Višnjićevim danima” u Bijeljini s nadom da će se nešto promijeniti, ali, kako je kazao, i dalje nema pomaka.

– Mi nećemo odustati, jer gusle su jedini srpski instrument koji je uvršten na spisak UNESKO-a kao dio nematerijalne kulturne baštine. NJih su svojatali Albanci, Hrvati i drugi narodi, ali su se Srbi za njih izborili jer srpskom narodu istinski pripadaju. Zato mi ne možemo da odustanemo od ideje da budu u Ginisovoj knjizi – kazao je Stevanović.

Тагови: