Višegrad

Srpsko sijelo okupilo ljubitelje izvorne pjesme i gusala

  • Извор: СРНА
  • 14.01.2023. 15:18

U Višegradu je održano 16. Srpsko sijelo koje je okupilo muške pjevačke grupe, guslare i besjednike iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Manifestaciju je otvorio načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević istakavši da ga raduje što ovo tradicionalno druženje, u okviru kojeg njeguju srpsku tradiciju i kulturu, svake godine okupi veliki broj učesnika.

- Opština Višegrad je prepoznala značaj ovakvih manifestacija i nastojaćemo da uvijek podržimo slične događaje, jer ne smijemo da dozvolimo da naša kultura, jezik i ćirilica padnu u zaborav - poručio je Đurević.

On je zahvalio organizatorima i svim učesnicima koji njeguju srpsku tradiciju i prenose je na mlađe naraštaje.

Darko Lečić, predsjednik Guslarskog društva "Rade Јamina", koje je i organizator sijela, rekao je da su posjetioci imali priliku da čuju guslare, izvorne pjevačke grupe, recitatore i besjednike, te da zaigraju i srpsko narodno kolo.

- Okupljamo se svake godine da dočekamo pravoslavnu Novu godinu, da čuvamo našu poeziju i istoriju koja je od najranijih vremena do danas sačuvana u ovom srpskom instrumentu - istakao je Lečić.

Narodni guslar Vaso Đondović, član paljanskog Guslarskog društva "Starina Novak", rekao je da ga raduje što se sve veći broj mladih guslara odaziva ovakvim manifestacijama i što imaju želju da uče da pjevaju uz gusle.

Sponzori Srpskog sijela su opština Višegrad, preduzeće "Hidroelektrane na Drini" i hotel "Višegrad".

Тагови:
  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    'Имате ријеч са Милијаном Кос', емисија главне и одговорне уреднице информативног програма, даће прилику ријечима да стигну до вас.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда. Прича прати стјуарте, стјуардесе, механичаре и пилота имагинарне авиокомпаније.