Kako funkcioniše Parlament Srpske

Narodna skupština Republike Srpske "iza kamere"

  • Извор: АТВ
  • 26.10.2021. 21:37

Njih ne vidite, ne čujete, ne znate za njih, ali zahvaljujući službenicima i zaposlenima, Narodna skupština  funkcioniše besprijekorno.

Od marta 1993. godine, Boro Blagojević, kaže vidio je mnogo toga, ali ratna zasjedanja urezala su mu se u posebno sjećanje. 

"Taj rad NSRS za vrijeme ratnog perioda kada je zbog sitaucije zasjedala u više mjesta... nego opštinama širom Republike Srpske. Ono što je na mene ostavilo sjajan utisak vidio sam strašnu radost tada stanovnika i vođstva tih opština što su sjednicie održavane u njihovim mjestima", kaže Blagojević, inače pomoćnig generalnog sekretara Narodne skupštine.

Biljana Marić, rukovodi sa 16 ljudi u Odsjeku za rad sa poslanicima i sekretar je Odbora za pitanje mladih i djece. Politikolog je po struci, kaže nisu je mimoišle predrasude da joj je lako jer radi u skupštini.

"Najveći stres su rokovi, ponekad je jako, jako kratak rok da se obavi jedan vrlo složen i odgovoran posao. pokušavamo izaći na kraj sa svim tim zadacima", kaže ona. 

Kada uđete u Narodnu skupštinu, prije obavljenog posla ili poslije, završićete u restoranu.

Restoran Narodne skupštine je sigurno jedna od najposjećenijih prostorija. Ovdje se pregovara, dogovra, trguje. Televizijska kamera dugo nije bila u njemu. Bije ga glas da se ovdje dobro i kvalitetno jede i pije za male pare. 

"Danas glavno jelo na dnevanom redu i neko piće uz to, koliko bi moglo koštati? Pa negdje između 13 i 15 maraka, po jednoj osobi. Ja sam ovdje nekih 20 godina svaki novi saziv, sve je to isto, nema tu nekih razlika. Poslanici su kao ostali noramlni ljudi. Mislim. Jesu li zahtjevni, izbirljivi? S obzirom da sam ja 25 godina u ugostiteljstvu pa naravno, među 80 i nešto poslanika mora biti i dobrih i malo zahtjevnijih. Ali uglavnom nije", kaže Dejan Sejmanović, konobar u restoranu Narodne skupštine.

Sa ovom konstatacijom ne slaže se predsjednik Skupštine. Kaže nije lako rukovoditi sa 8 različitiha karaktera u sali.

"Je li teško biti predsjednik Narodne skupštine?"

"Moram iskren biti nije ni lako". kaže nam Nedeljko Čubrilović.

"Jeste li pomislili kad - što mi je trebalo ovo u životu?"

"Više puta", iskren je predsjednik Parlamenta Srpske.

Rečeno, izglasano i potpisano u Skupštini trajno se čuva u Arhivi. Na stotine hiljada akata i metra dužnih dokumenata svjedoče o osnivanju i radu narodne skupštine do današnjih dana.

"Kad neko nešto hitno traži a to hitno nekada ne može da se nađe hitno. Dugo radim, sve sam više puta prebacio preko ruku. Znam na pamet gdje se šta nalazi pa nije problem, nije se nikad desilo da se nije našlo hitno ili redovono to što su tražili", priča nam arhivar u Narodnoj skupštini Milenko Jarić.

U posjetu Narodnoj skupštini poput ove naše današnje mogu se najaviti obični građani, srednjoškolci, studenti, potrebno je da svoj doalzak najave bar sedam dana prije.


Тагови: