ATV

SPC

Narodna vjerovanja na Pavlovdan

 • Извор: Агенције
 • 13.07.2023. 07:55

Mada svaki od dvanaest velikih apostola ima svoj naročiti dan praznovanja u godini, ipak je crkva odredila ovaj dan kao saborni praznik svih ukupno, i uz njih Pavla.

Sveti apostol Pavle rođen je kao Jevrejin, a postao je hrišćanski apostol, svetitelj, propovednik i književnik. Autor je 14 knjiga i poslanica Novoga zavjeta.

Rođen je u Tarsu u jevrejskoj porodici Venijaminovog plemena. Najprije se zvao Savle, učio se kod Gamalila i bio farisej i progonitelj prvih hrišćana koji su takođe bili jevrejskog porijekla. Kada se čudesno obratio u hrišćansku vjeru postao je apostol i vatreni pobornik i propovjednik Jevanđelja, od granica Arabije do Španije.Posječen je u Rimu u vrijeme cara Nerona kao i apostol Petar.

Od svog oca, učenog rabina, Pavle je stekao prvo obrazovanje u Tarsu, gdje je pored Mojsijevog zakona učio i tkački zanat; izrađivao je ćilime i vojničke šatore, što će mu kasnije, na misionarskim putovanjima, biti jedan od načina izdržavanja. Tars je u to vrijeme bio čuven po svom univerzitetu, trećem po ugledu poslije Atinskog i Aleksandrijskog. Školovanje je nastavio u Jerusalimu kod tada čuvenog fariseja Gamalila. Grčki jezik i grčku književnost znao je od rane mladosti.

U Svetom pismu spominje se u priči o kamenovanju đakona Stefana. U samom kamenovanju, nije učestvovao, ali ga je odobravao . Iz neobuzdane mržnje prema novoj vjeri, tražio je od jevrejskih duhovnih vlasti da u Damasku pronalaze i hvataju njene privrženike i bacaju ih u tamnicu. Na putu za Damask, poslije čudesnog božanskog čina, doživio je obraćenje i tada se krstio i postao hrišćanin. U Damasku i Arabijskoj pustinji, Sv. Pavle je proveo tri godine.

Postradao je mučenički, 67. godine. Posječen je mačem kao rimski građanin. Dok je za Petrovdan vezano mnogo narodnih običaja, drugi dan tog praznika, tj. za Pavlovdan bitno je istaći samo nekoliko utemeljenih u tradiciji pravila.

Iako nije u pitanju crveno slovo, u nekim krajevima se ovaj praznik poštuje kao i Petrovdan i ne radi se ništa u polju.Takođe, domaćice se uzdržavaju od kućnih poslova kao što su pranje veša, čišćenje itd. Na Pavlovdan se nastavlja lijep običaj darivanja dragih ljudi jabukama, a na trpezi posebno mjesto zauzima kolač od jabuka koji se naziva "petrovača".

Tako da danas možete uz mališane i druge članove porodice napraviti slasan kolač od jabuka i provesti ovaj dan u ljubavi, slogi i slatkoći

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

  ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

 • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

  Серија: Љубавни залогаји (12+)

 • 20:30 Филм: Тајна Николе Тесле (12+)

  Филм: Тајна Николе Тесле (12+)

 • 22:00 Серија: Немирни (12+)

  Немирни је србијанска телевизијска серија из 2023. године, темељи се према роману Марка Поповића, Један погрешан корак, а режирао ју је Дарко Николић.

 • 23:00 Серија: Мочвара (16+) (Р)

  Серија: Мочвара (16+) (Р)