Načelnik opštine Novi Grad

"Naučna istraživanja potvrđuju - Trgovska gora neadekvatna lokacija"

  • Извор: СРНА
  • 28.01.2022. 14:00

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača smatra da su rezultati naučnog istraživanja o pomijeranju Zemljine kore usljed razornog petrinjskog zemljotresa potvrda da je Hrvatska na izrazito trusnom području odabrala lokaciju za skladištenje radioaktivnog otpada.

"Opasnost je realna, jer se uz sva naučna istraživanja ne može predvidjeti kada će se dogoditi zemljotres. Osjetili smo i u Novom Gradu kako je to bilo 29. decembra 2020. godine", rekao je Drljača.

On je naveo da je dobro što su objavljeni rezultati istraživanja Geodetskog fakulteta u Zagrebu, koji pokazuju da je razorni petrinjski zemljotres u decembru 2020. uzrokovao izuzetno velike pomake Zemljine kore oko Petrinje, Gline i Siska, ali i na puno širem području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije, te posebno grada Zagreba.

Drljača ističe da se s pravom treba zabrinuti za budućnost.

Istraživanje Geodetskog fakulteta pokazuje da su najveći pomaci uočeni uz područje Pokupskog rasjeda.

Zapadno rasjedno krilo pomaklo se u smjeru zapada, a prema mjerenjima Globalnog navigacijskog satelitskog sistema najveće pomjeranje je registrovano na području Slane i Glinskih Poljana sa maksimalnim iznosom 42 centimetra.

Ova istraživanja su pokazala da se istočno rasjedno krilo pomaklo prema sjeveru, a najveće pomjeranje je bilo na području oko Petrinje 57 centimetara.

Rezultati mjerenja ukazuju na pomak zapadnog rasjednog krila u pravcu sjeverozapada na području Luščana najveći od 43 centimetara, te pomak istočnog rasjednog krila u pravcu jugoistoka, najveći od 60 centimetara na području Petrinje.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško", kao i postojeći institucionalni otpad skladišti, a potom odlaže na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor u neposrednoj blizini Novog Grada, udaljenoj od Petrinje oko 40 kilometara vazdušnom linijom. 


Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.