Sastanak Rajčević - Gajanin

Naučnotehnološki park - ključan za istraživački razvoj

  • 22.02.2021. 15:30

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević izjavio da je izgradnja naučnotehnološkog parka u Banjaluci jedan od ključnih projekata za naučnoistraživački razvoj u Srpskoj.

Rajčević, koji je sa rektorom Univerziteta u Banjaluci Radoslavom Gajaninom danas posjetio lokaciju u okviru studentskog grada gdje bi trebalo da bude izgrađen objekat naučnotehnološkog parka, naveo je da bi ovaj objekat trebao da bude izgrađen u narednih godinu i po dana.

"Cilj je da izgradnjom naučnotehnološkog parka Republika Srpska i Banjaluka dobiju jednu centralnu lokaciju na kojoj će se okupljati studenti i naučnici, istraživači i mladi preduzetnici. Ideja je i da oko tog parka stvorimo jedan novi sistem koji će biti zasnovan na modernom preduzetništvu, digitalnom preduzetništvu i na razvoju novih digitalnih tehnologija", izjavio je Rajčević novinarima.

On je dodao da je Univerzitet u Banjaluci ključni partner Ministarstvu u ovom projektu.

"Mi ćemo u saradnji sa Razvojnim programom UN, kao drugim partnerom, da pristupimo izradi samog projektnog plana i nakon toga ulazimo u finansijske aranžmane", naveo je Rajčević.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin istakao je da je od posebnog značaja što bi naučnotehnološki park trebao da bude izgrađen na području univerzitetskog grada.

"Mi smo jako zainteresovani za takvo nešto, dugi niz godina pokušavamo naći način za izgradnju naučnotehnološkog parka koji bi služio i Univerzitetu, ali i svim kompanijama koje su visokotehnološke - za razvoj novih poslovnih ideja", rekao je Gajanin.