Досјетили се

Некада тезге на пијаци, а данас шверцерима интернет мјесто за продају

  • Извор: Глас Српске
  • 04.02.2024. 07:59

Да се у БиХ, поготово онлајн путем, на црно масовно продају текстил, цигарете, ауто-дијелови, медицинска опрема, лијекови те друга разна роба, потврђује податак Управе за индиректно опорезовање (УИО) према којем је лани одузета роба вриједна више од 21,8 милиона КМ, док је годину раније "плијен" цариника износио 7,8 милиона КМ.

Највише робе прошле године привремено су одузели сектори за царину у Тузли и Сарајеву, док су шверцери, ако је судити према подацима УИО БиХ, најактивнији били током јануара, марта, новембра и децембра. Како су истакли у УИО, од укупног износа, робу у вриједности од 13,1 милион КМ лани су заплијенили други органи.

„Међу одузетом робом лани највише је било текстила и то у вриједности 2,85 милиона КМ, те дувана и дуванских производа, који нису били обиљежени акцизним маркицама, а чија је вриједност била 1,63 милиона марака“, рекли су у УИО.

Привремено је одузимана и роба за коју власници нису имали фактуре, као што су медицинска опрема и лијекови, чија је вриједност износила 408.831 марку. Путници су преко границе незаконито покушавали да пренесу и мобилне телефоне, ски-опрему, слике, отпадни материјал за рециклажу, кафу, алкохол па чак и оружје и муницију.

Контроле су показале да домишљати шверцери робу преко границе покушавају да прокријумчаре у кабини, вратима, испод сједишта те у гепеку аутомобила, бункеру аутобуса и другим мјестима, а било је и случајева да роба није била ни сакривена.

Предсједник Подручне привредне коморе Добој Радован Пазуревић рекао је да на тржиште БиХ сумњивим путевима долази разна роба, што представља додатни ударац домаћој привреди.

„Та роба, посебно из азијских земаља, код нас се може купити за ситан новац. Наши људи користе све прилике да робу купљену по много нижим цијенама у иностранству препродају код куће, а може се наћи и у слободној продаји, јер поједини трговци стављају на њу етикете и продају је као домаћи производ. Свашта се ради и нама све то веома одмаже, нашем текстилном сектору који једва преживљава“, рекао је Пазуревић.

Према ријечима економисте Зорана Павловића, готово три пута већа вриједност одузете робе лани је, између осталог, показатељ да су цариници пооштрили контроле како би стали у крај шверцерима.

„Већем износу, у једну руку, допринијела је и инфлација, посебно када је ријеч о акцизној роби. Роба коју путници успију прошверцовати углавном завршава на интернету, док су прије тезге на пијацама биле главно мјесто препродаје“, рекао је Павловић, пише Глас Српске.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: