Агенција за лијекове

Неки се више ни не производе: Несташица појединих лијекова у БиХ

  • 20.03.2024. 12:29

Из Агенције за лијекове БиХ потврђено је да постоје проблеми у снабдијевању појединих лијекова за тржиште у БиХ.

Као разлози наводе се проблеми у процесу производње, набавци активних супстанци и сировина уопште, као и паковног материјала.

Пријављен је и трајни прекид снабдијевања лијека хормона раста Соматропин који ће бити замијењен другим произвођачем, наводи РТРС.

Тренутно на тржишту у апотекама нема појединих лијекова због проблема у ланцу снабдијевања.

У питању је антибиотик "оспен“, за који је произвођач најавио и датум када ће се тај лијек поново појавити на тржишту, затим "амитриптилин“ којег нема привремено и "мапротилин“, за који је произвођач најавио трајно повлачење са тржишта. Пацијенти су у обавези да се јаве љекарима како би им прописали другу адекватну терапију.

"Произвођачи су дужни да нам пријаве привремене несташице. Понекад се дешава да од пацијената или здравствених радника сазнамо да неког лијека нема на тржишту. Јако је важно да располажемо информацијом да неки лијек није доступан јер на тај начин можемо убрзати поступке давања дозволе или обезбиједити увоз из друге земље", рекла је Тијана Спасојевић Дошен, шеф Одсјека за информисање Агенције за лијекове БиХ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)