Vatrogasci imaju pune ruke posla

Nekontrolisano paljenje korova glavni krivac za požare

  • 02.03.2019. 19:34

Gorilo je u Banjaluci u posljednjih 48 časova na sve strane, pa su vatrogasci imali pune ruke posla. Uzrok požara u ovo doba godine isključivo je ljudski nemar, pričaju nam vatrogasci. Šume, njive, objekti, plamen je izbio na 35 lokacija.

“Ljudi su već počeli paliti kompletne njive. Znači, to nije više kontrolisano paljenje, da se sakupi taj materijal na jednom ili više mjesta, udaljenom od ivice šume ili od objekta, od gorivog materijala nekog, zato dolazi do proširenja tog požara,” kaže Miroslav Malinić, komandant Vatrogasne brigade Banjaluka.

Gori i u Hercegovini, doduše, stanje je stabilnije nego prethodnih dana. U Trebinju su u protekla 24 sata bile tri vatrogasne intervencije. Kažu, jak vjeta im probleme učini još većim. 

“Svi požari su izazvani ljudskim faktorom. Iskoristio bih ovu priliku da apelujem na građane da ne pale dok je ovakvo vrijeme, jer je velika suša. Vidite i sami, veliki je vjetar i lako dođe do ogromnih požara, čak i, maltene, kao u ljetnom periodu,”kaže Saša Burani, komandir smjene Vatrogasne jedinice Trebinje.

Čini se da vatrogasci širom Republike Srpske istu muku muče, pa tako požari izazvani ljudskim faktorom nisu zaobišli ni Prijedor. Tamo su juče izašli na šest intervencija, a isto toliko su izbrojali i danas.

“Narod je krenuo da vrši te poljoprivredne pripreme za poljoprivredne radove, a i vremenske prilike utiču na to da se požari šire većom brzinom nego obično. Toplo je vrijeme, visoke su temperature, a i vjetar uglavnom potpomaže širenje požara,” rekao je Dragan Karlica, komandir odjeljenja Vatrogasne jedinice Prijedor.

Požari na teritoriji Republike Srpske, pored materijalne štete, doveli su do tri tragedije. Prilikom paljenja korova na svojim njivama su se ugušile tri osobe, i to u Nevesinju, Doboju i Tesliću.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм