Фонд ПИО

Непријављивањем смрти пензионера насљедници присвојили 45.000 КМ

  • Извор: Независне
  • 14.11.2023. 09:06

Намјерно или не, прећуткивањем смрти пензионера несавјесни насљедници, за само десет мјесеци ове године, из касе Фонда пензијског и инвалидског осигурања Републике Српске извукли су више од 45.000 марака.

Иако службени акти кажу да је рок за пријаву 30 дана, најближи чланови породица преминулих пензионера годинама се оглушују о слово закона и уживају у пензијама које им заправо не припадају.

"Код укупно 59 корисника дошло је до преплате пензије усљед неблаговременог пријављивања смрти корисника. По том основу дошло је до преплате пензије у укупном износу од 45.784,58 КМ", истакли су у Фонду ПИО.

Према подацима надлежног Фонда, и у ранијим годинама забиљежен је велики број оваквих случајева, па је тако лани 76 насљедника у џепове ставило скоро 85.000 КМ, док је у 2021. години из касе Фонда извучено 93.202 КМ у 50 поменутих ситуација.

Тако је током задња 34 мјесеца Фонд оштећен за 223.692 КМ.

Требињски хотел у којем је одсјела Моника Белучи постао права атракција

Требињски хотел у којем је одсјела Моника Белучи постао права атракција

У Фонду за "Независне новине" наводе да су у свим случајевима преплате, по наведеном основу, покренути поступци поврата неприпадајућих средстава, а када је ријеч о случајевима из ранијих година, Фонд је у великој мјери успио извршити поврат.

"Сходно одредбама закона, обавеза корисника, у овом случају насљедника, јесте да у року од 30 дана од дана настанка пријави Фонду сваку чињеницу која је од утицаја на кориштење, односно обим права. Прописом је регулисано да је лице коме је на терет Фонда ПИО извршена исплата на коју није имао право по закону, обавезно да врати Фонду примљени износ пензије", објашњавају у овој институцији.

Највећи број преплата пензија биљежи се због неблаговременог пријављивања смрти које се односе на кориснике са пребивалиштем ван Републике Српске, док то није проблем за пензионере који живе у Српској или земљама бивше Југославије, јер Фонд има потписан споразум о кориштењу података из друге копије матичне књиге умрлих, а сличне уговоре има и са фондовима и заводима из земаља окружења.

"Такви споразуми не постоје са другим државама у иностранству, осим држава насталих на подручју бивше СФРЈ, па је тако већи број преплата код корисника који су имали пребивалиште ван Републике Српске", истичу у Фонду.

Јефтиније гориво у Српској

Јефтиније гориво у Српској

Међутим, без обзира на све, свакако се, како наводе у Фонду, дешавају појединачни случајеви када породица или сродници надлежним органима не пријаве на вријеме смрт умрлог корисника.

"Таквих случајева знатно је мање него што је било  у ранијем периоду, те се онда и не ради о средствима у већем износу, која се, без обзира на све, морају надокнадити Фонду јер се ради о јавним средствима, на шта закон и обавезује", истичу они.

Ратко Трифуновић, предсједник Удружења пензионера Републике Српске, истакао је кратко за "Независне новине" да му нису познати такви случајеви, али и да такви несавјесни насљедници бацају мрљу на часне пензионере.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:40 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 21:10 Филм: Екипа (12+)

    '"Екипа" је прича са сјајним хумором која говори о љубави, крими-комедија за све генерације, али је уједно и први филм који приказује српски фудбал и ривалитет између два највећа клуба – Партизана и Црвене звезде.

  • 22:40 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:40 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)

  • 00:40 Ноћни програм

    Ноћни програм