Gužve kod vulkanizera

Nova pravila za zimsku opremu

  • Извор: АТВ
  • 01.11.2021. 19:10

Nova pravila nalažu da je zimska oprema obavezna od 1. novembra. Tradicionalno, većina vozača čeka posljednji trenutak, pa su i kod vulkanizera ovih dana velike gužve.

"Pod zimskom opremom po novim pravilima podrazumijeva se posjedovanje zimskih pneumatika na svim točkovima. Druga mogućnost je posjedovanje zimskih pneumatika na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje koji povećavaju trakciju i koji su spremni za postavljanje istih za najmanje dva pogonska točka", kaže Milan Salamadija, inspektor u Upravi policije.

"Takođe, pod zimskom opremom se podrazumijeva i posjedovanja ljetnih pneumatika na svim točkovima, čija je dubina gazećeg sloja najmanje 4 mm, uz posjedovanje zimskih lanaca, odnosno drugih uređaja koji povećavaju trakciju i spremni su za postavljanje na najmanje dva pogonska točka", dodaje Salamadija.

Auto-moto savez Republike Srpske tradicionalno nudi punktove za besplatnu provjeru tehničke ispravnosti automobila kako bi se vozači mogli pripremiti za predstojeće zimske uslove. 

Osim lanaca koji su sastavni dio zimske opreme, na tržištu se pojavljuju tzv. čarape koje spriječavaju klizanje točkova na ledu. Iz Agencije za bezbjednost saobraćaja upozoravaju na oprez.

“Ono što svakako treba provjeriti jeste šta to naša policija prihvata kao zamjenu za lance pošto je to sada ovaj pravilnik dozvolio", kaže Milija Radović, zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja.

Čarape za gume u zimskom periodu se koriste u večini evropskih zemalja, a koštaju oko stotinu ili dvije stotine maraka. Sve u svemu, bilo bi korisno a i značajno da vaš automobil ima ono osnovno. Odgovarajuće zimske gume.




Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.