Бијељина

Новаковићи из Патковаче добили нови дом: Тугу замијенила пјесма, а Љубиша више не идем сам на кафу

  • Извор: АТВ
  • 02.02.2024. 10:37

Више не идем сам на кафу. Имам пријатеље у околини и шире. Сад сам као пјевачи популаран, зна ме и ко ме није знао. Огромна је разлика у односу како је прије било, а све је то због вас. Хвала вам Срби за Србе, најбољи сте.

Са огромним осмијехом рекао је ово Љубиша Новаковић (22).

Пар мјесеци након покретања велике кампање Хуманитарне организације Срби за Србе, којом је скинут вео тишине и заборава са дивне и намучене породице Новаковић из Патковаче код Бијељине, дошло је вријеме да се уселе у реновирану, довршену и опремљену кућу.

„Оно како је прије било човјек није могао ни да погледа, а сад је уживање за очи. Овако прелијепо није било ни у мојим сновима. Од онакве рушевине, до овако модерне куће, услови су као у хотелу. И купатило је екстра, могу се сад нормално купати. За мене ово пуно значи. Више се не стидимо, можемо довести сваког да попије и поједе. Још само младу да нађем. Хвала што сте ми довели и Слобу Радановића, а био ми је и Емир Ђуловић, то су двије легенде”, журио је Љубиша да што сликовитије опише сан који живи последњих мјесеци.

Сунчеви зраци и осмијеси Љубише, Живане (19) и Михајла (21) обасјавали су кућу док смо се трудили све лијепо да усликамо и уснимимо зарад хиљада донатора из цијелог свијета који су несебично подржали ову акцију. Њих троје, упркос сметњама у развоју, пуни су ведрине. Ведрине која је купила толики број људи!

„Стара кућа је била никаква, зато је пјесма била тужна. У новој кући биће срећних пјесама. Много су бољи услови, лакше је за одржавати. Пробудим се, а оно чисто и опрано. Моја соба је баш онаква каквом сам је замишљала, ту ми сад могу доћи нове пријатељице. Хвала пуно свим добрим људима који су помогли. Можда и тај неко има породицу, па је дао свој задњи динар. Хвала од моје породице, сад има много више срећних дана, живот нам се промијенио”, испричала је Живана, која је својом омиљеном пјесмом „Пробај минут мог живота” дирнула у срца многих.

Помоћ Новаковићима подразумијевала је комплетно реновирање куће, замену крова, постављање нове унутрашње и спољашње столарије, фасаде, олука и стаза око куће. Такође, купили смо им шпорет на дрва, камин, угаону гарнитуру, клуб сто, кухињу, сто, пет столица, кауч, три кревета са душецима, четири ормара и постељину. Укупна вриједност помоћи износи 73.786 КМ (60.711 КМ исплаћено је у 2023. години, а 13.075 КМ у 2024. години). Преостала средства прикупљена у овој акцији биће усмјерена на помоћ другим угроженим породицама широм Балкана.

„Сад могу мирно да дишем. Кад су моја дјеца срећна и ја сам. Имају кућу, имају друштво, весели су, оду до кафића… Пуно ми је срце кад хоће неко са њима да се дружи, сад нас и на улици поздрављају. Нема више ни хране на вересију. Помажу људи, купимо кад треба, надам се и мој Љубиша да ће се запослити. Велика се радост види на њему. Нама су помогли Бог, добри народ и Срби за Србе. Хвала свима на земаљској кугли и ђе чули и ђе не чули. Моја дјеца сада су лаки као лептирови”, истакла је мајка Зорица, коју чека сигурна плата на небесима за крст који носи.

„Дјеца су пресрећна. Љубиша се и отворио, био је затворен раније. Сад се не плаши ко год да дође, само још женицу да му нађемо. Форсирам га мало да се прихвати око животиња, да има неку занимацију. Ја ћу надничити док год могу, али не могу далеко ићи због њих. Раније је било доста хладно, улази хладан зрак кад нема стиропора. Сад је, након ваше донације, добро све, нема више брига. Памтићемо вас и даће Бог опет да се сретнемо”, поручио је домаћин Зоран, који је својевремено на ратишту бранио српски народ и учествовао у стварању Републике Српске.

„Не поред других, него са другима у игри, раду и учењу” – слоган је васпитно-образовне установе за дјецу са потешкоћама интелектуалног функционисања у коју су млађи Новаковићи својевремено ишли. Надамо се да смо нашом акцијом допринијели да Новаковићи заиста више не живе поред других, него са другима. И у далеко бољим условима!

(Фото: Срби за Србе)

Пратите нас и путем Вибера

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.