"Iter Vitis"

Novo svjetsko priznanje za Trebinje i manastir Tvrdoš

  • Извор: СРНА
  • 20.10.2022. 17:41

Grad Trebinje dobitnik je još jedne značajne svjetske nagrade, i to za najbolju održivu destinaciju "Iter Vitis", a manastir Tvrdoš za najbolju praksu koja unapređuje kulturno-istorijsko nasljeđe i vino, saopšteno je iz trebinjske Gradske uprave.

Nagradu je u ime Trebinja primio zamjenik gradonačelnika Dražen Bošković, a priznanja su dodijeljena u španskom gradu Santijago de Kompostela u okviru Generalne skupštine "Iter Vitis", kulturne staze Savjeta Evrope.

Bošković je istakao da se nagrada dodjeljuje već pet godina zaredom, a da je BiH ove godine prvi put učestvovala i osvojila čak tri priznanja u okviru projekta "Vinska cesta Hercegovine".

"Još jedna nagrada ide u Trebinje i to manastiru Tvrdoš za najbolju praksu koja unapređuje kulturno-istorijsko nasljeđe i vino. Nagrada je dodijeljena i gradu Mostaru za najbolji vinski grad", naveo je Bošković.

Prema Boškovićevim riječima, ove godine nagrađeno je 13 kategorija uz zajedničku nagradu "Putem Feničana".

Među 25 država-učesnika bile su prisutne delegacije Francuske, Azerbejdžana, Grčke, Italije, Španije, Portugalije, Velike Britanije i Hrvatske.

"Vinska cesta Hercegovine" je prva ruta na zapadnom Balkanu koja je primljena u "Iter Vitis", a razvoj i promociju ovog projekta u partnerskom odnosu podržavaju USAID Turizam projekat i Spoljnotrgovinska komora BiH.

Kriterijumi za dobijanje nagrada "Iter Vitis" su najbolje prakse u oblasti vinskog turizma, kao i inicijative koje štite i promovišu tradiciju vinove loze i vina i krajolika koji je s njima povezan, inovacije i poštovanje ekološke održivosti, saopšteno je iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Dvodnevna Generalna skupština "Iter Vitis", kulturne ture Savjeta Evrope završena je danas.

Тагови: