Ipak je zabilježen trend smanjenja

Obaveze zdravstva u Srpskoj "teške" 919 miliona KM

  • Извор: Глас Српске
  • 28.04.2023. 08:42

Ukupne finansijske obaveze javnog zdravstvenog sistema Republike Srpske na kraju prošle godine iznosile su 919,21 milion maraka rekli su u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Naglasili su da ukupne finansijske obaveze javnih zdravstvenih ustanova bilježe trend smanjenja, pa su na kraju 2022. godine u odnosu na isti period godinu ranije manje za 11,51 odsto.

Podsjetili su da je u proteklim godinama urađeno mnogo o pitanju finansijske stabilizacije u zdravstvenom sistemu Republike Srpske, te podvukli da je i više nego evidentno da je rast obaveza u zdravstvenom sistemu zaustavljen.

“Imajući u vidu stanje ukupnih obaveza predložili smo još u Programu ekonomskih reformi za period od 2022. do kraja 2024. godine aktivnosti koje imaju za cilj analiziranje svih obaveza, kao i iznalaženje modela za izmirenje dugovanja za poreze i doprinose iz prethodnog perioda, s ciljem jačanja finansijske stabilnosti i likvidnosti, kao i održavanja kontinuiteta poslovanja bolnica i domova zdravlja, ali i Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, kazali su u Ministarstvu zdravlja, piše Glas Srpske.

Navode i da je iz budžeta Republike izdvojen novac za izmirenje obaveza određenog broja javnih zdravstvenih ustanova, ali i obezbijeđeno uvođenje novih ustanova u trezorski sistem poslovanja bez finansijskih obaveza iz prethodnog perioda.

Pratite nas i putem Vibera!


  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    'Имате ријеч са Милијаном Кос', емисија главне и одговорне уреднице информативног програма, даће прилику ријечима да стигну до вас.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда. Прича прати стјуарте, стјуардесе, механичаре и пилота имагинарне авиокомпаније.