U Bačkoj Palanci

Obilježen Dan sjećanja na ubijene i prognane Srbe u "Oluji" FOTO VIDEO

  • 04.08.2018. 19:51

U Bačkoj Palanci je, u prisustvu zvaničnika Republike Srpske i Srbije,održana je centralna manifestacija obilježavanja Dana sjećanja na ubijene i prognane Srbe u hrvatskoj oružanoj akciji "Oluja", 4. avgusta 1995. godine.

Manifestacija, kojom Srbija i Republika Srpska zajednički obilježavaju 23 godine od zločinačke akcije hrvatske vojske i policije,  na stadionu Sportsko rekreativnog centra "Tikvara" u Bačkoj Palanci, mogli ste pratiti u direktnom prenosu na Alternativnoj televiziji.

Parastos za poginule i nestale u akciji "Oluja" služio je NJegova svetost patrijarh srpski Irinej. Patrijarh Irinej je podsjetio da je današnje okupljanje sjećanje na nevino stradale Srbe, čija je jedina krivica bila srpska nacionalnost i pravoslavna vjera.

- Za vjeru su život dali. To je bio strašan dan naše istorije, jedan od najstrašnijih dana našeg postojanja na ovim prostorima. Ono što je najtragičnije je da nisu stradali od ruke nekog nepoznatog naroda ili neke nepoznate religije, već od braće hrišćana - rekao je patrijarh Irinej, pitajući se šta je bio motiv ubijanja braće svoje.

Nakon obraćanja patrijarha Irineja, intonirane su himne Srpske i Srbije, te minutom ćutnje odata pošta svim srpskim žrtvama.

Uslijedilo je obraćanje svjedoka stradanja Srba u Oluji, Јelene Knežević, koja je avgusta 1995. godine u izbjegličkoj koloni došla u Srbiju i čiji je otac stradao u ratu.

- U našu kuću su ušla dva nepoznata čovjeka. Bila sam suviše mala da bi iz razumijela, ali sjećam se i zaboraviti nikad neću majčin krik, sestrine suze i strah koji me je obuzeo. Pristižu familija, prijatelji. Svi su ti čini se, samo tate nema i neće doći nikada više. Hrabri ginu na prvim linijama fronta, ali nikad ne umiru", rekla je Kneževićeva.

Predsjednik PS Milorad Dodik zahvalio se predsjedniku Vučiću na organizovanji ove manifestacije, kako ove godine tako i za prethodnom periodu te istakao da ovaj stravični događaj ne smije biti zaboravljen.

U "Oluji" je, prema podacima srpskog Komesarijata za izbjeglice, protjerano 250.000 Srba iz Republike Srpske Krajine, 1.856 je ubijeno, a 836 vode se kao nestali.

Ta akcija počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica HVO-a na područja Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije, odnosno na Republiku Srpsku Krajinu.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbjeglica na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima ulazile u Srbiju.

Akcija "Oluja" je najveće i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše Јugoslavije tokom devedesetih godina prošlog vijeka.