Oživjeli ga mještani Bistrica i Verića

Obilježene 16. Kozarske poklade

  • Извор: АТВ
  • 06.03.2022. 19:27

Tradicionalna jela, narodne nošnje, ručni radovi i ojkača, simboli su Kozarskih poklada. Nekad neizostavni događaj pred vaskršnji post dugo je bio zaboravljen. Oživjeli su ga mještani Bistrice i Verića, susjednih prijedorskih i banjalučkih sela prije 16 godina. Sa poklada i poruka - ovo je jedan od najljepših običaja.

Anketa: Nošnje i običaji to u duši nosim i ja ovdje redovno dolazim.

- Treba da održavamo i mlađa generacija.

- Treba da dok smo još živi da ovo pozdravimo. Mi Srbi dok smo živi da uživamo u blagodetima života.

Lokalni paroh kaže da je tradicija na ovim prostorima opstala.

"Pogotovo danas na bijele poklade kada je dan kada trebamo oprostitijedni drugima, kada trebamo se izmiriti, pružiti ruku jer nema čovjeka na zemlji koji živi a da ne griješi, kako bi mogli sutra čista srca i čiste duše ući u tok časnog velikog posta", kaže jerej Igor Marić, paroh Parohija Bistrica i Verići.

U Verićima i Bistrici u šali kažu da se za post najbolje pripremiti tako što ćeš se dobro najesti. Da niko ne bi ostao gladan pobrinula su se udruženja žena iz tih sela. Na štandovima razni potkozarski specijaliteti. 

"Pripremali smo što smo znali I umjeli a najviše starih tradicionalnih jela bunjgur, cicvare, pite domaće, prebranac, slatke kolače", kaže Mira Pavić, aktiv žena "Bistrica".

"Sve su se drugarice mahom uključile I svaka nas je napravila dva tri različita jela. Cilj nam je da proizvodimo što više tradicionalnih starih jela, da razradimo ručne radove I da učestvujemo na raznoraznim manifestacijama", kaže Rada Popović, predsjednik Udruženja žena "Verićanke".

Sa ove, koju organizuju mještani da usjedna sela koja pripadaju različitim gradovima, stiže poruka da nema ničeg ljepšeg od dobrih međukomšijskih odnosa. 

"Meni je posebno drago što danas vidim ovdje veliki broj ljudi. Ovo je mjesto i dan kada treba da se sastajemo, razgovaramo, opraštamo jedni drugima i da budemo tu jedni za druge. Komšije su uvijek bile desna ruka jedni drugima", kaže Slobodan Javor, gradonačelnik Prijedora.

"Drago mi je što je Banjaluka zajedno sa gradom Prijedorom domaćim ovakve jedne manifestacije", kaže Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Još jedan običaj je vezan za poklade. Kažu da se održavaju u danu u kome se susreću zima na odlasku i proljeće na dolasku. To što zimi danas nije palo na pamet da se pozdravi i ode, nikome i nije smetalo.

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)