Slavi se hrabrost i junaštvo

Obilježeno 148 godina od Nevesinjske puške

  • Извор: АТВ
  • 09.07.2023. 19:13

Hrabrost i junaštvo Nevesinjaca i svih Hercegovaca slavi se punih 148 godina. U ovoj regiji su uvijek pucale ustaničke puške, iz nje je uvijek kretala baklja slobode. Nevesinjska puška pucala je tri puta, prvi pucanj opalio je harambaša Pero Tunguz 1875. Njegovi potomci danas najponosniji.

"Bio u ta doba dobar čovjek, dobar junak i patrota svoje zemlje koji nije dao da se mešetari", rekao je Dragan Tunguz, potomak Pera Harambaše.

"Ne daj Bože nevolje opet bi mi stali na branik Srpske, kada se Srbi slože to je najopasnije, njima ne smije niko na put stati", rekao je Đorđe Tunguz, potomak Pera Harambaše.

Nevesinjska puška promjenila je tada kartu Evrope, ali sloboda nije dugo trajala, ponovo je opalila u januaru 1882, treći put je pukla 1941 godine.

"Nevesinjska puška je uvijek bila inspiracija u svim borbama pa i u onoj borbi koja se desila prije 30 godina", rekao je Milenko Avdalović, načelnik opštine Nevesinje.

Nevesinjski pucinji slobode inspiracija su i danas, dodaje to predsjednik Vlade Srpske. Radovan Višković poručuje da se ovi važni događaji moraju saučuvati od zaborava. Mora se sačuvati mnogo toga.

"Moramo da čuvamo naše jedinstvo, moramo čuvati našu sabornost i da nema slobode za Srpski narod, neće nam je niko drugi podariti ako se samo za to ne izborimo", rekao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Nevesinjske puške značile su svima. Zato na obilježavanju bili i predstavnici Srbije, ali i Crne Gore. Pala su i obećanja o  ulaganju u nevesinjsko selo Krekovi.

"Izraditi jedan idejni projekt ljetnje pozornice na kojoj ćemo moći da se okupljamo, a da se prvi put okupimo za 150 godina da zajedno proslavimo taj datum bez obzira što živimo politički i administrativno gledano u različitim državama da pošaljemo poruku da smo jedan narod", rekao je Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje i boračka pitanja u Vladi Srbije.

"Obavezao sam se ispred opštine NIkšić da učestvujem u obilježavanju jubileja 150 godina na jednom većem nivou zato što CG slavi 13 jul kao dan svoje državnosti", rekao je Marko Kovačević, predsjednik opštine Nikšić.

148 godina od Nevesinjske puške obilježeno je  parastosom u selu Krekovi a delegacije i potomci položili su cvijeće. Dogovoreno je da se veliki jubilej 150 godina obilježi kako I dolikuje uz prisustvo nekoliko hiljada ljudi sa svih strana.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)