Zločin za koji još niko nije odgovarao

Obilježeno 27 godina od egzodusa Srba u akciji "Bljesak"

  • Извор: АТВ
  • 30.04.2022. 19:15

Pamti se i poslije 27 godina egzodus Srba iz Zapadne Slavonije. Zločin za koji još niko nije odgovarao. Sjećanje na one koji su stradali i nestali ostavljajući iza sebe svoja ognjišta nije izblijedilo. Ognjišta na koja se godina kasnije slabo ko vratio.

"U zadnjih 700 godina niti jedan Srbin u Zapadnoj Slavoniji, znači nakon 50 godina nije naslijedio kuću. NIti jedan znači. Od svih ratova niko ništa nije naslijedio. Uvijek smo proganjani, ubijani, ovo je prvi rat gdje smo spasili živote iako smo ostali bez teritorije", kaže Krsto Žarković, predsjednik Udruženja Srba protjeranih iz zapadne Slavonije.

Naša obaveza je da se okupljamo i obilježavamo stradanje žrtava poručuje predsjednik Srpske. Željka Cvijanović kaže da je važno to što je Srpska postala siguran i stabilan dom za sve ljude koji su prognani kroz različite akcije u prošlosti. 

"Mi se okupljamo i zbog toga da pokažemo da je ipak život pobijedio smrt i da ovo nije prvi primjer te vrste, mnogo tih primjera nažalost ima u prošlosti a nažalost i mi se okupljamo na previse mjesta koja su ovako tužna i imaju tako tužnu konotaciju iz prošlosti. Ali moramo gledati u budućnost i cijeniti sve ono što se dešavalo u prošlosti i izvući pouke i lekcije iz svega toga", kaže Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Da je progon Srba počeo godinama ranije prisjeća se i Dragana Okliša. Danas je tu da oda počast svom narodu. Iz Zapadne Slavonije sa porodicom je izbjegla u dva navrata, 91. i 93. godine. Slike iz tog perioda ne blijede. U rodnom mjestu kaže danas više ništa nema. 

Vijence su kod Spomen obilježja položili predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, potpredjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić, poslanici Narodne skupštine Srpske i Parlamentarne skupštine BiH, predstavnici republičkih i gradskim institucija grada Gradiška, Trećeg pješadijskog puka i srpskih organizacija proisteklih iz prethodnih ratova.

Oružane snage Hrvatske su u akciji Bljesak 1995. godine sa područja Zapadne Slavonije koja je tada bila u sastavu Republike Srpske Krajine i pod zaštitom UN protjerali 15 hiljada Srba. Ubijeno je 283, od čega 107 civila, 12 djece i 44 žene.

Тагови: