Fabrika obuće "Bema"

Obilježeno deset godina postojanja i rada u Mrkonjić Gradu

  • 27.09.2018. 19:42

Drugi pogon Fabrike obuće "Bema", u Mrkonjić Gradu, radi već deset godina pa je to bio povod da rukovodstvo te kompanije, sa radnicima obilježi deceniju postojanja. Trenutno ih u "Bemi dva" radi 400, u planu je još oko stotinak novozaposlenih u Mrkonjiću.

"Zadovoljni smo. Naš direktor se bori stvarno, lavovski da tako kažem. Plate su redovne, doprinosi redovni, a na nama je da zaradimo", istakla je Slavojka Ljuboja, radnica.

"Ovdje radim već osam ipo godina, zadovoljna sam platom, plata je redovna i uslovima rada. Radi se, nije teško i to je to", naglasila je Dražena Đukelić, radnica.

Direktor kaže da je prosječna plata oko 600 maraka i ne kasni. Na desetogodišnjicu rada pogona u Mrkonjiću ističe da je u ovom poslu već 40 godina i da je posebno ponosan na tim s kojim radi. 

"Nama je plan da uvedemo drugu smjenu. Ako budemo imali dovoljan broj radnika u Mrkonjiću i Šipovu. Čak imamo jedan dogovor sa gospodinom Kovačem iz Šipova da otvorimo jedan pogon u Šipovu ako ne mognemo u Mrkonjiću da nađemo dovoljan broj radnika", istakao je Marinko Umićević, tehnički direktor Fabrike obuće "Bema".

Mrkonjić je lokalna zajednica koja je pretrpjela velika ratna razaranja. Nakon obnove, valjalo je oživljavati i privredni život i zato je "Bema" doborodošla, jer od nje živi dobar dio stanovnika. 

"Ovo je primjer i drugim lokalnim zajednicama, dakle da ljudi rade, da imaju radna mjesta u mjestima gdje žive i da taj resurs prirodni, odnosno potencijal ljudski se udruži, da bismo imali jedan održiv život koji bi služio za primjer drugima", istakao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS.

"Ja sam vrlo ponosna načelnica opštine i drago mi je da se u mojoj opštini nalazi jedna ovakva fabrika. Oni su 10 godina od toga sam ja osam godina načelnik opštine i pomagali smo koliko smo mogli. Mi smo još 2005. godine uveli podsticaje za mala, srednja preduzeća i poljoprivrednike i povoljne kredite, tako da smo zajedno krenuli sa "Bemom" 2008. godine", istakla je Divna Aničić, načelnik Mrkonjić Grada.

Bema je društveno odgovorna firma koja pomaže sport i kulturu u Mrkonjiću, kaže direktor fabrike. Dodijelili su po 2.500 maraka lokalnom Centru za socijalni rad i Kulturno-umjetničkom društvu, a deset radnika će dobiti 500 maraka zbog posebnog zalaganja na poslu. 
 

  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм