Oblačno vrijeme na Krstovdan predskazuje zimu

  • 27.09.2020. 15:45

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas slave Krstovdan, a za ovaj veliki praznik vezano je mnogo pravoslavnih običaja.

Mnogi se i danas poštuju u Srbiji. U našem narodu se vjeruje da na Krstovdan treba iskopati rupe za sađenje voćaka, kako bi im se grane što više razgranale. U okolini Leskovca na ovaj dan Ijudi su u crkvi osveštavali bosiljak, grožđe, žito i jabuke. Taj osveštani bosiljak držali su sa ikonom i on je kasnije služio za razna iscjeljenja.

U mnogim krajevima se danas predskazuje i vrijeme. Tako se vjeruje da ako je na Krstovdan oblačno, zima će biti bogata snijegom, a ako je suvo, naredna godina će biti sušna.

Takođe se vjeruje da grmljavina o Krstovdanu predskazuje plodnu godinu. Ako je Krstovdan oblačan, zima će biti snegovita. Ako je vedar, biće suvomrazice.

Običaj je da se na Krstovdan bere i posvećuje bosiljak. Slavi se kao krsna slava.

Ovaj praznik još se zove i Vozdviženje Časnog krsta.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм