Mrkonjić Grad

Obnova Hrama Rođenja Presvete Bogorodice blagoslov

  • Извор: АТВ
  • 30.04.2023. 20:05

Zasijao je punim sjajem kojim je oduvijek trebalo da sija. Kroz istoriju je Hram Rođenja Presvete Bogorodice za narod Mrkonjić Grada značio puno a u budućnosti će njegov značaj biti još veći.

Zato je njegova obnova i osvećenje veliki blagoslov. Radost u srcima je još veća znajući kakvu je sudbinu ovaj hram dijelio sa narodom ovog kraja i koliko je sa njim stradao.

"Koliko god da strada hram, da strada narod opet Gospod da blagoslov da se obnovi i narod i hram i svetinje i da narod sa radošću ispunjava svoj hram sa nedjeljnim liturgijama, a tako i prazničnim bogosluženjima da se ovdje djeca krštavaju da se mladi vjenčavaju i da se zajedno radujemo životu", kaže Savo Janković, arhijerejski namjesnik ajčko-mrkonjićki.

Malo u riječi stane ono što je u srcu. Svaka obnova znak je vaskrsenja a mi smo se uvijek dizali iz pepela. Narod ovog kraja ovo je zaslužio, kažu Mrkonjićani.

"Ovaj hram je stradao i u prošlom ratu i u Drugom svjetskom ratu ali mi se stalno dižemo iz pepela i kod nas važi ona od Nikolaja Velimirovića svetitelja 'Da se Srbi slože, obože i umnože", kaže patrijarh srpski Porfirije.

"Obnova hrama zapravo pokazuje zapravo da hram vaskrsava, nikad se ne može uništiti, ljubav pobjeđuje", dodaje Njegova svetost patrijarh Porfirije.

"Vidjela sam kako je hram bio devastiran skroz, glava od Bogorodice ostala nezapaljena to nam puno znači", priča nam jedna Mrkonjićanka.

Hram rođenje presvete Bogorodice prošao je kroz istoriju velika stradanja. U drugom svjetskom ratu bio je uništen, a obnovljen je 1960 godine. Veliko staradanje doživio je i u posljednjem ratu 1995 godine kada su ga jedinice hrvatske vojske granatirale i zapalile. 

Obnova je počela prije deset godina, a podržali su je parohijani, lokalna zajednica, republičke institucije i privrednici.

Ovaj hram i ovaj narod zajedno su bili kada je bilo najgore. Ali uprkos svim nevoljama uvijek su iznova stali na svoje noge i uvijek iznova gradili, obnavljali i obnovili hram.

Zajedno su danas i u dobrome kada je Hram rođenja presvete Bogorodice postao sveto mjesto njihovog okupljanja.