Ukrajina

Zvono za uzbunu u Kijevo-pečerskoj lavri

  • Извор: АТВ
  • 30.03.2023. 20:00

Zvono za uzbunu i okupljanje vjernika odjekivalo je danas Kijevo-pečerskom lavrom. Rijeka vjernika slila se ispred crkve Rođenja Bogorodice i tijelima stala u odbranu hramova. Nisu dozvolili članovima komisije za primopredaju imovine da kroče na teritoriju lavre.

„Djevojko, gdje ste krstili? U kakvoj crkvi?“

„U pravoslavnoj. Ukrajinskoj.“

Nakon što nije uspjela ući, komisija je napustila lavru. Kijevski režim ranije je naredio monasima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve da napuste manastir do 29. marta. Navodno, od ovog datuma prestaje da važi ugovor o zakupu zaključen 2013. godine, pa monasi moraju da napuste sve prostorije koje su im predate. 

„Zakon je na našoj strani. Ostajemo u lavri dok se ne završi sudski proces. Imamo dugoročni ugovor koji se ne smije raskinuti u ratno vrijeme“, poruka je igumana Kijevo-pečerske lavre.

„Gospodine predsjedniče. Obraćam se vama i vašem čoporu: naše suze neće pasti na zemlju, već na vaše glave. Mislite li da, došavši na vlast na našim leđima, možete ovo činiti? Gospod neće oprostiti ni tebi niti tvojoj porodici. Jer i ti na ulicu izbacuješ 220 braće“, rekao je Pavel, iguman Kijevo-pečerske lavre.

Oko lavre je patrolirala policija sa dugim cijevima. Oni koji iz hramova protjeruju monahe se ne boje boga, kažu iz Moskve.

„Rusija odlučno osuđuje iseljavanje monaha iz Kijevo-pečerske lavre i pritisak na sveštenstvo i Rusku pravoslavnu crkvu. Ako budu izbačeni iz lavre, dalje će sve zavisiti od njihove odluke. Ali, nema sumnje da u Rusiji niko neće skrštenih ruku gledati šta im se događa“, izjavio je Dmitrij Peskov, portparol Kremlja.

Hramovi Kijevo-pečerske lavre danima su već puni. Vjernici svakodnevno dolaze na molitvu. Mnogi od njih ostaju u hramovima i preko noći, čuvajući ih od nasilnog preuzimanja.Izgnanstvo monaha osudila je i Srpska pravoslavna crkva. Vlast u Ukrajini vrši pritisak, nasilje i progon nad Ukrajinskom pravoslavnom crkvom, koja je pod jurisdikcijom Ruske pravoslavne crkve. Kijev, dodaju, želi obrisati tragove izvornog pravoslavlja u Ukrajini.

Тагови: