Паклене врућине

Очекује нас 60 тропских дана

  • Извор: Курир
  • 08.04.2024. 11:37

На основу посљедњих резултата нумеричких климатских модела за сезонску прогнозу времена, у Србији и региону се очекује топло љето са просјечном количином падавина, каже за Курир проф. др Југослав Николић, директор Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ).

- Климатски изгледи показују да ће температура ваздуха у току љета 2024. године у Србији бити изнад вишегодишњег просјека са одступањем до +2°С. Очекиване вриједности средње љетње температура ваздуха биће у интервалу од 21°С до 25°С у нижим предјелима, а од 13°С до 18°С у планинским предјелима - наводи проф. др Николић и додаје:

- Изгледи су да ће током јуна, јула и августа у већем дијелу Србије број тропских дана, са максималном температуром ваздуха вишом од 30 °С, бити у интервалу од 35 до 60, а на планинама до пет дана. Велика је вјероватноћа појаве топлотних таласа током јула и августа.

Вруће у априлу, шта ће тек бити у јуну?

Вруће у априлу, шта ће тек бити у јуну?

Климатски изгледи указују да ће љетња количина падавина бити у домену вишегодишњег просјека.

- Сезонска количина падавина се очекује у интервалу од 160 mm до 250 mm у нижим предјелима, а у брдовито-планинским предјелима од 220 mm до 290 mm. Прогнозира се да ће број дана са падавинама већим од 0,1 mm током љетње сезоне у нижим крајевима бити у интервалу од 22 до 33, а на планинама до 40.

Проф. др Николић подсјећа и да је љетњи дан по дефиницији дан са максималном дневном температуром ваздуха од 25°С и више.

Три хороскопска знака су на великом удару судбине у априлу!

Три хороскопска знака су на великом удару судбине у априлу!

Важно

Директор РХМЗ каже и да ће коначни климатски изгледи за љето 2024. године бити доступни крајем маја након завршетка и доношења консензуса земаља учесница СЕЕЦОФ-а.

- Такође сезонски климатски изгледи не дају детаљне информације о краткотрајним периодима са екстремно високим и ниским вриједностима температура и падавина који могу довести до значајних социо-економских посљедица.

(Курир)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина