Прогноза

Вруће у априлу, шта ће тек бити у јуну?

  • 07.04.2024. 13:13

Неколико љетњих дана у марту и априлу дјелује као довољан разлог да се становници запитају - шта ли нас тек чека у јулу и августу. Новија истраживања наших научника показују да су поједини дијелови великих градова попут Београда у љетњим мјесецима и до седам степени топлији од неких других, а разлику прави количина зеленила у њима.

Истраживања рађена посљедњих година показују константан тренд раста просјечних и максималних температура у Београду. У појединим дијеловима престонице температура у љетњим мјесецима зна да буде виша за неколико степени од остатка града. И док неки за то криве климатске промјене, дио грађана узрок види у претјераној градњи у већ изграђеним насељима.

За 2024. годину најављују да ће бити гора од претходне када је врућина у питању. Падавине ће, према прогнозама, бити у вишегодишњем просјеку, а очекују се и повремени јутарњи мразеви.

"Док смо тражили Данку рекао је: Џаба је тражимо, отета је" Пријатељ открио детаље о убици

Према прогнозама за 2024. годину, очекује се губитак годишњих доба, равномјернија распод‌јела падавина и чешћи екстремни догађаји попут олуја.

"Клима се и у погледу температуре, такође, промијенила. Напоменућу да се 2023. води као рекордна. Већ је израчунато да је достигла рекорд и премашила 2016. годину. Узрок томе је производња гасова са ефектом стаклене баште, који је производ људских активности и нашег модерног живота. Мислимо да се атмосфера загријала један степен у односу на тај прединдустријски период, тачније у односу на другу половину 19. вијека" истиче Сузана Путниковић, метеоролог Института за метеорологију.

Хрватица која је изабрана за најзгоднију жену свијета оборила интернет: Почела да се скида

Хрватица која је изабрана за најзгоднију жену свијета оборила интернет: Почела да се скида

"Као што сам напоменула, 2023. је била рекордна година, али по садашњим прогнозама 2024. ће бити још топлија и можда ће прећи тих чувених један и по степен. Изгубићемо сезоналност, значи нећемо више имати сезоне, да нам буду падавине колико толико равномјерно распоређене," каже она.

Екстремни временски догађаји и суперћелијске олује

Путниковић истиче да су суперћелијске олује, које су захватиле цијели регион претходног љета, познате стручњацима, и представљају један од најразорнијих типова олуја.

Ове олује могу произвести торнадо, велике количине падавина и град. Узрок њиховог настанка лежи у воденој пари, а такви екстремни догађаји ће, према прогнозама, постати све чешћи и агресивнији.

Истрага због несреће у каменолому

Истрага због несреће у каменолому

"Суперћелијска олуја није неки непознат појам нама метеоролозима. Значи, то је само једна од типова олуја која постоје. Значи, постоје и те једноћелијске, такозване вишећелијске олује и те суперћелијске олује. Оне су најразорније и због тога смо из њих могли да видимо и торнада и те велике количине падавина и оне производе зрна града. Узрок томе, као што сам рекла, јесте водена пара," каже она.

(Мондо/АТВ)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм:Поново код куће (16+)

    '' Филм:Поново код куће (16+)

  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм