Prognoza

Vruće u aprilu, šta će tek biti u junu?

  • 07.04.2024. 13:13

Nekoliko ljetnjih dana u martu i aprilu djeluje kao dovoljan razlog da se stanovnici zapitaju - šta li nas tek čeka u julu i avgustu. Novija istraživanja naših naučnika pokazuju da su pojedini dijelovi velikih gradova poput Beograda u ljetnjim mjesecima i do sedam stepeni topliji od nekih drugih, a razliku pravi količina zelenila u njima.

Istraživanja rađena posljednjih godina pokazuju konstantan trend rasta prosječnih i maksimalnih temperatura u Beogradu. U pojedinim dijelovima prestonice temperatura u ljetnjim mjesecima zna da bude viša za nekoliko stepeni od ostatka grada. I dok neki za to krive klimatske promjene, dio građana uzrok vidi u pretjeranoj gradnji u već izgrađenim naseljima.

Za 2024. godinu najavljuju da će biti gora od prethodne kada je vrućina u pitanju. Padavine će, prema prognozama, biti u višegodišnjem prosjeku, a očekuju se i povremeni jutarnji mrazevi.

"Dok smo tražili Danku rekao je: Džaba je tražimo, oteta je" Prijatelj otkrio detalje o ubici

Prema prognozama za 2024. godinu, očekuje se gubitak godišnjih doba, ravnomjernija raspod‌jela padavina i češći ekstremni događaji poput oluja.

"Klima se i u pogledu temperature, takođe, promijenila. Napomenuću da se 2023. vodi kao rekordna. Već je izračunato da je dostigla rekord i premašila 2016. godinu. Uzrok tome je proizvodnja gasova sa efektom staklene bašte, koji je proizvod ljudskih aktivnosti i našeg modernog života. Mislimo da se atmosfera zagrijala jedan stepen u odnosu na taj predindustrijski period, tačnije u odnosu na drugu polovinu 19. vijeka" ističe Suzana Putniković, meteorolog Instituta za meteorologiju.

Hrvatica koja je izabrana za najzgodniju ženu svijeta oborila internet: Počela da se skida

Hrvatica koja je izabrana za najzgodniju ženu svijeta oborila internet: Počela da se skida

"Kao što sam napomenula, 2023. je bila rekordna godina, ali po sadašnjim prognozama 2024. će biti još toplija i možda će preći tih čuvenih jedan i po stepen. Izgubićemo sezonalnost, znači nećemo više imati sezone, da nam budu padavine koliko toliko ravnomjerno raspoređene," kaže ona.

Еkstremni vremenski događaji i superćelijske oluje

Putniković ističe da su superćelijske oluje, koje su zahvatile cijeli region prethodnog ljeta, poznate stručnjacima, i predstavljaju jedan od najrazornijih tipova oluja.

Ove oluje mogu proizvesti tornado, velike količine padavina i grad. Uzrok njihovog nastanka leži u vodenoj pari, a takvi ekstremni događaji će, prema prognozama, postati sve češći i agresivniji.

Istraga zbog nesreće u kamenolomu

Istraga zbog nesreće u kamenolomu

"Superćelijska oluja nije neki nepoznat pojam nama meteorolozima. Znači, to je samo jedna od tipova oluja koja postoje. Znači, postoje i te jednoćelijske, takozvane višećelijske oluje i te superćelijske oluje. One su najrazornije i zbog toga smo iz njih mogli da vidimo i tornada i te velike količine padavina i one proizvode zrna grada. Uzrok tome, kao što sam rekla, jeste vodena para," kaže ona.

(Mondo/ATV)

Pratite nas i putem Vibera